Opoziční poslanci chcú zákaz spaľovania kvalitného dreva

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 14:11 • 2 min
Opoziční poslanci chcú zákaz spaľovania kvalitného dreva

BRATISLAVA - Kvalitné drevo by už nemuselo od začiatku budúceho roka slúžiť na výrobu elektriny či tepla. Opoziční poslanci Národnej rady SR Ján Budaj, Anna Zemanová, Martin Fecko a Martin Klus totiž do parlamentu predložili novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energií a vysoko účinnej kombinovanej výroby, ktorá by zakázala dotovať spaľovanie dreva v biomasových zariadeniach.

slovakia

left justify in out

Výnimku by dostalo len drevo pochádzajúce z energetických porastov a odpadu z drevospracujúceho priemyslu. Spomínaní poslanci navrhujú v zákone o podpore obnoviteľných zdrojov spresniť definíciu biomasy. "Súčasná platná právna úprava má na základe skúseností dokázateľne negatívny vplyv na životné prostredie. Ide o čoraz viditeľnejšie odlesňovanie zalesnených plôch, ale aj brehových porastov, či dokonca alejí a vetrolamov, s cieľom čerpať čo najviac dotácií,“ uviedli poslanci, ktorí zdôrazňujú, že na Slovensku v novom tisícročí už ubudlo 760 kilometrov štvorcových lesov a v súčasnosti sa vyťažia takmer štyri milióny metrov kubických dreva na energetické účely.


Opoziční poslanci sa odvolávajú aj na zistenia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Ten po vykonaní viacerých kontrol zistil, že v niektorých energetických zariadeniach spaľujúcich biomasu sa spaľovalo na výrobu elektriny a tepla iba kvalitné drevo. "Tieto skúsenosti potvrdzujú, že nie je možné zabezpečiť efektívnu kontrolu kvality spaľovaného dreva a takisto predchádzajúce návrhy zamerané na dodržiavanie kvality spaľovaného dreva neriešili súčasnú situáciu, kedy kapacity existujúcich spaľovní výrazne prekračujú množstvo disponibilného dreva triedy VI. a odpadov z drevospracujúceho priemyslu,“ konštatovali poslanci.


Poslanci z poslaneckých klubov SaS a OĽaNO-NOVA sú presvedčení, že prijatím nimi predloženej novely zákona štát ušetrí nemalo peňazí, keďže podľa nich sa odstránia dotácie na energie vyrobené z kvalitného dreva zo štátneho rozpočtu a eurofondov. Podľa nich má ísť rádovo o milióny eur, keďže štát dá ročne na dotácie na výrobu elektrickej energie z dendromasy len v Prešovskom a Košickom kraji okolo 11 miliónov eur.

 

"Spolu bolo v rokoch 2004 až 2012 investovaných do podpory využívania dendromasy na energetické účely len v Prešovskom a Košickom kraji takmer 56 miliónov eur zo štátneho rozpočtu a fondov EÚ,“ uvádzajú poslanci. Ministerstvo financií SR ich však upozornilo, že zo štátneho rozpočtu sa neposkytujú žiadne dotácie na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov. Tie totiž platia priamo odberatelia elektriny vo svojich faktúrach na základe rozhodnutia regulačného úradu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona