Opoziční poslanci chcú vrátiť prednosť za poplatok

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 11:08 • 2 min
Opoziční poslanci chcú vrátiť prednosť za poplatok

BRATISLAVA - Zrušenie objednávania sa na prednostné vyšetrenie za poplatok bolo chybou, je na ujmu pacientov i zdravotníctva ako takého, tvrdia poslanci Miroslav Kadúc (OĽaNO) a Juraj Droba (SaS).

slovakia

left justify in out

Na májovej parlamentnej schôdzi sa pokúsia presvedčiť svojich kolegov, aby podporili znovuzavedenie tohto inštitútu. Poslanci navrhujú v novele zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, aby na prednostné vyšetrenie bol vyhradený čas vždy len po 14-tej hodine a na konci ordinačných hodín v príslušnom dni. Pacient má uhrádzať iba objednanie na prednostné vyšetrenie. "V dôsledku navrhovanej úpravy bude objednávanie pacientov na konkrétny čas mimo „prednostných“ ordinačných hodín zadarmo," uvádzajú opoziční poslanci.


Vyhradené ordinačné hodiny má schvaľovať samosprávny kraj s tým, že tie nesmú presiahnuť jednu šestinu ordinačných hodín konkrétneho poskytovateľa. "Zrušenie možnosti časeniek u lekára považujem za kardinálnu hlúposť. Naším návrhom sa pokúsime pracujúcim a vyťaženým ľuďom prinavrátiť túto možnosť aspoň v oklieštenej podobe," uviedol Droba. Predkladatelia tvrdia, že ich návrh zároveň umožní ambulanciám aspoň čiastočne vykryť výpadky príjmov.


Vládna strana Smer-SD podľa navrhovateľov pri zrušení inštitútu dostatočne nezohľadnila skutočnosť, že ten prinášal pacientom výhody a neboli obmedzovaní napríklad pri plnení pracovných povinností. "Pri katastrofálnom stave slovenského zdravotníctva robia veci, ktoré ešte viac obmedzujú už aj tak minimálnu zónu komfortu pacienta. Slovenské má byť zamerané na blaho pacienta, nie na blaho mecenášov,“ konštatuje Kadúc.


Prednostné vyšetrenia za poplatok skončili na návrh poslanca Juraja Blanára (Smer-SD), podľa ktorého v praxi spôsoboval problémy. Blanár poukázal na to, že pacientovi, ktorý riadne čakal na ošetrenie, sa čakanie mnohokrát predlžovalo, nakoľko ho predbehol ten, čo si zaplatil. Problematická bola podľa Blanára aj kontrola dodržiavania prednostných hodín. Poukazoval aj na to, že sme jediná krajina široko-ďaleko, ktorá má takýto inštitút. Novela je účinná od apríla, s tým, že na zrušenie inštitútu bolo ustanovené dvojmesačné prechodné

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies