Opoziční lídri spomínali na November 89, ľuďom hovorili aj voľbách

NETKY.SK • 18 November 2015, 09:07 • 2 min
Opoziční lídri spomínali na November 89, ľuďom hovorili aj voľbách

BRATISLAVA - Lídri strán Most-Híd, KDH a mimoparlamentnej Sieť Béla Bugár, Ján Figeľ a Radoslav Procházka si spolu s Alojzom Hlinom pripomenuli dnes udalosti Novembra'89. Vo svojich vystúpeniach hovorili aj o budúcoročných parlamentných voľbách. Na bratislavskom Námestí SNP ich počúvalo približne 300 ľudí.

slovakia

left justify in out

Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára si 17. november treba pripomínať, keďže si ľudia vtedy vybojovali slobodu a demokraciu. Pripomenul, že na námestiach stáli aj napriek mrazom dovtedy, kým nedosiahli, čo chceli. "Takéto odhodlanie nám dnes chýba," povedal. Poukázal, že aj dnes máme vládu jednej strany a hrozí, že Smer-SD zostaví vládu sám aj po budúcoročných marcových voľbách.

 

Je rád, že sa na námestí zišli lídri troch strán, ktoré považuje Bugár za možný základ zodpovednej a stabilnej alternatívy voči vláde Smeru-SD. Bugár zároveň zdôraznil potrebu bojovať o hodnoty slobody a demokracie treba každý deň. Šéf Mosta-Híd zároveň odsúdil nedávny teroristický útok v Paríži.

 

Šéf KDH Ján Figeľ zdôraznil, že 17. november je sviatkom aj ľudskej dôstojnosti. Nežná revolúcia bola podľa neho aj o tom, aby ľudia mohli slobodne rozhodovať, aké bude Slovensko. Pripomenul, že o budúcnosti krajiny budú rozhodovať aj v budúcoročných parlamentných voľbách. Predseda KDH verí, že Slovensko bude aj po marcovom hlasovaní demokratické, slobodné a zodpovedné. Aj podľa neho môžu byť strany KDH, Most-Híd a #Sieť základom pre budúcu vládu.

 

Líder mimoparlamentnej #Siete Radoslav Procházka zdôraznil, že sú to práve ľudia, ktorí rozhodujú, ako bude krajina vyzerať. "Ste to vy, kto rozhodujete, kam sa spolu pohneme. Vy rozhodujete o svojich vlastných osudoch," obrátil sa na ľudí na námestí. Zdôraznil, že potrebujeme dobre fungujúci štát. V súvislosti s Nežnou revolúciou poznamenal, že to, čo nám z Novembra'89 zostalo, je schopnosť národa vypýtať si to, na čo má právo.

 

Ešte pred akciou na Námestí SNP sa konala spomienka v historickej budove Národnej rady SR. Organizovala ju Nadácia Antona Tunegu, Združenie kresťanských podnikateľov a manažérov Slovenska, Ústav pamäti národa, Fórum kresťanských inštitúcií a Múzeum zločinov a obetí komunizmu. Záštitu nad podujatím prevzal podpredseda parlamentu Ján Figeľ. Zúčastnil sa na ňom aj predseda krajinskej vlády Dolného Rakúska Erwin Pröll.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies