Opoziční lídri odmietli Janukovyčovu ponuku na dialóg

NETKY.SK • 12 December 2013, 06:54 • 2 min
Opoziční lídri odmietli Janukovyčovu ponuku na dialóg

KYJEV - Lídri ukrajinskej opozície odmietli dnes pozvanie prezidenta Viktora Janukovyča na celonárodné rozhovory o riešení súčasnej politickej krízy v krajine.

slovakia

left justify in out

Prípadnú účasť na rokovaniach podmienili splnením svojich požiadaviek, medzi ktoré patrí aj odstúpenie Janukovyča i jeho vlády, prepustenie "politických väzňov" a potrestanie policajtov zodpovedných za násilné zásahy voči demonštrantom, uviedla agentúra Reuters. Prezident vyzval dnes všetky ukrajinské politické strany, predstaviteľov cirkvi i občianskej spoločnosti na spoločný dialóg o kompromisnom východisku zo súčasnej napätej situácie. Apeloval pritom na opozíciu, aby sa nevydala na cestu konfrontácie a ultimát. 

Vodca ukrajinských nacionalistov Oleh Ťahnybok označil Janukovyčovu ponuku za "frašku a komédiu". Pozvanie na rozhovory odmietol aj ďalší líder protestov Arsenij Jaceňuk zo strany väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej. 

Šéf proeurópskej opozičnej strany UDAR Vitalij Kličko ešte pred zverejnením Janukovyčovej výzvy vyhlásil, že nočný policajný zásah proti demonštrantom v Kyjeve "odrezal cestu k akémukoľvek kompromisu". 

Poriadková polícia v noci nadnes vytlačila protestujúcich z ulíc vedúcich k epicentru protestov na kyjevskom Námestí nezávislosti. Pri vzájomných potýčkach utrpeli zranenia desiatky demonštrantov a policajtov. Bezpečnostné sily však napokon nezasiahli voči hlavnému protestnému táboru na Námestí nezávislosti ani voči demonštrantami obsadeným budovám kyjevského magistrátu a odborovej centrály.

Biely dom zásah voči stúpencom opozície odsúdil a vyzval prezidenta Janukovyča na rešpektovanie práva na pokojné protesty a návrat na cestu európskej integrácie. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies