Opoziční labouristi sľubujú, že zrušia Mayovej nerozumný plán pre brexit

NETKY.SK • 25 Apríl 2017, 15:43 • 2 min
Opoziční labouristi sľubujú, že zrušia Mayovej nerozumný plán pre brexit

LONDÝN - Najväčší opozičný politický subjekt v Británii, Labouristická strana, sa dnes zaviazala, že v prípade svojho víťazstva v predčasných parlamentných voľbách 8. júna zruší "nerozumný" plán premiérky Theresy Mayovej pre tzv. brexit a vybuduje blízke partnerstvo s Európskou úniou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Labouristi zrušia a prepracujú "zlyhávajúci prístup k brexitu", ktorý zaujala konzervatívna vláda Mayovej, vyhlásil v predvolebnom prejave labouristický tieňový minister pre brexit Keir Starmer.

 

"Veríme vo vybudovanie nového vzťahu s EÚ, nie ako členovia, ale ako partneri," povedal Starmer. "Vzťahu, v ktorom pracovné miesta, ekonomika a zachovanie výhod jednotného trhu i colnej únie budú našou prioritou," dodal tieňový minister.

 

Mayová prisľúbila, že odvedie Britániu z jednotného trhu EÚ a z colnej únie. Podľa očakávania oznámi svoje plány o zastavení prisťahovalectva z krajín EÚ aj zo štátov mimo EÚ v predvolebnom manifeste konzervatívcov.

 

Podľa slov Starmera labouristi uznávajú, že pravidlá pre prisťahovalcov sa musia po brexite, teda po odchode Británie z EÚ, zmeniť, ale nie sú presvedčení o tom, že téma prisťahovalectva musí byť "ústrednou prioritou".

 

Labouristi zachovajú právnu ochranu pracujúcich z EÚ i životného prostredia a odmietnu Mayovej plán na "zníženie korporátnych daní", dodal tieňový minister pre brexit.

 

Labouristická strana zaručí, že občania EÚ v Británii "budú môcť žiť v istote a brexit ich negatívne neovplyvní", informoval ďalej Starmer.

 

Obvinil Mayovú z túžby "izolovať" Britov od ich najbližších partnerov a uzavrieť obchodné dohody s "akoukoľvek krajinou, ktorá sa s nimi bude rozprávať".

 

Mayová spustila dvojročné rokovania o brexite minulý mesiac a sľúbila, že "sa bude starať o záležitosti, na ktorých záleží najviac". Minulý týždeň prekvapujúco oznámila predčasné voľby a ich termín 8. júna.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies