Opoziční demonštranti sa zhromaždili na prvom proteste v tomto roku

NETKY.SK • 6 Január 2014, 08:53 • 2 min
Opoziční demonštranti sa zhromaždili na prvom proteste v tomto roku

KYJEV - Proeurópski aktivisti žijú v stanoch na kyjevských barikádach už od konca novembra.

slovakia

left justify in out

Tisíce ľudí sa včera zhromaždilo v centre ukrajinskej metropoly Kyjev na prvom protivládnom proteste v tomto roku.

Včerajšia demonštrácia na Námestí nezávislosti (Majdan) sa uskutočnila napriek predošlému oznámeniu opozičných skupín, že pred Vianocami, ktoré sa na prevažne pravoslávnej Ukrajine začínajú v pondelok 6. januára, už nebudú protestovať.

Vodca opozičnej strany UDAR Vitalij Kličko vyzval demonštrantov, aby vstúpili do generálneho štrajku. "Neustúpime, kým nebudeme vyslyšaní," povedal Kličko, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

Opoziční predstavitelia zároveň vyzvali na bojkot vysielania televíznej stanice Inter TV, ktorá podľa nich informuje o protestoch v Kyjeve neobjektívne v prospech vlády.

Predošlý protest sa uskutočnil na Majdane v posledný deň kalendárneho roka 2013, keď na tomto námestí okolo 100.000 ľudí spevom ukrajinskej štátnej hymny privítalo Nový rok, aby tak vyjadrili podporu integrácii svojej krajiny do Európskej únie (EÚ).

Proeurópski aktivisti žijú v stanoch na kyjevských barikádach už od konca novembra, keď ich do ulíc vyhnal nesúhlas s rozhodnutím prezidenta Viktora Janukovyča nepodpísať asociačnú zmluvu a zmluvu o voľnom obchode s EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies