Opozičnému aktivistovi Navaľnému predĺžili podmienečný trest o jeden rok

NETKY.SK • 5 August 2017, 08:46 • 2 min
Opozičnému aktivistovi Navaľnému predĺžili podmienečný trest o jeden rok

MOSKVA - Ruský súd včera rozhodol o jednoročnom predĺžení podmienečného trestu udeleného opozičnému lídrovi Alexejovi Navaľnému.

slovakia

left justify in out

Súd verdiktom vyhovel ruským väzenským úradom, ktoré žiadali, aby mu bol podmienečný trest, udelený v súvislosti s prípadom sprenevery voči francúzskej kozmetickej firme Yves Rocher, predĺžený až do konca roka 2020.

 

Súd v Moskve odsúdil vo štvrtok Navaľného za opakované porušenie predpisov o organizovaní verejných zhromaždení a stretnutí na zaplatenie administratívnej pokuty vo výške 300.000 rubľov (4200 eur). Úrady žiadali, aby bol Navaľnému predĺžený podmienečný trest o jeden až šesť rokov, čím mu chceli zabrániť v ďalšom porušovaní predpisov, informuje agentúra TASS.

 

Navaľnyj zorganizoval v marci a v júni masové celonárodné demonštrácie proti vláde a korupcii. Počas nich boli dočasne zadržané stovky ľudí. Za organizovanie protestov putoval Navaľnyj na 25 dní do väzenia.

 

Tento aktivista pred časom oznámil, že mieni kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2018. O úrad prezidenta sa chce uchádzať aj napriek tomu, že pre usvedčenie z korupcie v Yves Rocher, ako aj v ďalšej kauze Kirovles je jeho možnosť kandidovať na takúto funkciu otázna.

 

Samotný politik zákaz kandidatúry považuje za nezákonný a na ruské orgány sa snaží vyvinúť tlak svojou predvolebnou kampaňou a demonštráciami.

 

Navaľného v kauze Yves Rocher odsúdili 30. decembra 2014 na tri a pol roka väzenia za finančný podvod s podmienečným odkladom päť rokov. Rovnakú výšku trestu, avšak nepodmienečne, udelil súd i jeho bratovi Olegovi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies