Opozičnej SaS prešla novela zákona o chove psov

NETKY.SK • 15 Február 2017, 08:19 • 2 min
Opozičnej SaS prešla novela zákona o chove psov

BRATISLAVA – Opozičnej SaS prešiel návrh novely zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorý upravuje chov psov a ich množenie.

slovakia

left justify in out

Novela zavádza kontrolu množenia psov, ustanovuje podmienky chovu psov na ich množenia, podmienky držania takýchto psov a povinnosti vyplývajúce držiteľom, ako aj štátnym orgánom na úseku evidencie a kontroly držania psov určených na množenie.


V súčasnosti je chov a množenie psov podľa predkladateľov kontrolované len tým spôsobom, že chovné stanice jednotlivých plemien sú nahlásené chovateľským zväzom týchto plemien a tie kontrolujú, či takéto chovy spĺňajú ich štandardy, prípadne aj medzinárodné štandardy. „Chovatelia takýchto šľachtených chovov majú záujem na tom, aby chovy boli v poriadku a zachovávali medzinárodné štandardy, pretože im to dáva možnosť ďalej rozvíjať chov a zvyšuje hodnotu ich psov aj šteniat z takéhoto chovu. Na druhej strane, existujú chovy, kde nie sú dodržiavané podmienky držania a chovu zvierat stanovené vyhláškou ministerstva pôdohospodárstva o podrobnostiach o ochrane spoločenských zvierat a požiadavkách na karanténne stanice a útulky pre zvieratá,“ domnievajú sa.

 

Poslanci vyjadrovali nespokojnosť s tým, že sučky sú často v nekontrolovaných chovoch držané pod fóliovníkmi, v tmavých pivniciach, bez venčenia, denného svetla, bez sociálneho kontaktu, veterinárneho ošetrenia, vhodnej stravy, s kožnými a inými chorobami. „Ako jediný nie je tento spôsob množenia za účelom predaja kontrolovaný, čo vedie ku genetickým zmenám na plemenách, skrytým chorobám, ktoré sa prejavia po čase od kúpy, k premnoženiu určitého plemena a hlavne k nevhodným podmienkach chovu, vedúcim k týraniu,“ dodávajú s tým, že takí množitelia nie sú registrovaní v chovateľských zväzoch a v súčasnosti nikto nekontroluje, či dodržiavajú požiadavky stanovené osobitným predpisom. „Z tohto dôvodu navrhujeme pre každého, kto bude chcieť predávať psy mimo chovateľských staníc registrovaných v chovateľských zväzoch, zaviesť povinnosť mať od veterinárnej správy potvrdenie o tom, že má vhodné podmienky na tento chov a že ich aj dodržiava. Akýkoľvek predaj bez registrácie by mal byť nelegálny,“ argumentovali.


"Máme radosť, že sa téma množiarov dostala aj vďaka práci občianskych združení do povedomia verejnosti i do Národnej rady a že zákon prijali," reaguje na takzvaný protimnožiteľský zákon Sloboda zvierat, ktorá je presvedčená, že označovanie mikročipom je jediný spôsob ako sledovať a kontrolovať pôvod zvierat. "Našou obavou ale ostáva, že mnohí chovatelia budú tvrdiť, že zvieratá rozmnožujú za účelom darovania, teda pre rodinu a priateľov, pretože zákon sa vzťahuje len na chovy za účelom predaja," dodáva organizácia a uzatvára, že čierny obchod a týranie zvierat tak budú naďalej pokračovať, aj keď možno v menšej miere.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona