Opozičného lídra Lucenka stíhajú za pokus o prevrat

NETKY.SK • 6 Február 2014, 13:20 • 2 min
Opozičného lídra Lucenka stíhajú za pokus o prevrat

KYJEV - Prípad podľa Lucenka súvisí s jeho výzvou na vytvorenie alternatívneho parlamentu pod názvom Ľudová rada.

slovakia

left justify in out

Ukrajinská prokuratúra začala vyšetrovať opozičného lídra a bývalého ministra vnútra Jurija Lucenka za pokus o štátny prevrat. Lucenko o tom vo štvrtok informoval na svojej oficiálnej webovej stránke. Ako napísal, Federálna vyšetrovacia služba (SBU) mu oznámila, že ho stíha za pokus o "zvrhnutie štátu". Prípad podľa Lucenka súvisí s jeho výzvou na vytvorenie alternatívneho parlamentu pod názvom Ľudová rada. V prípade usvedčenia by 49-ročnému Lucenkovi hrozilo až päť rokov väzenia. SBU sa k tejto informácii nevyjadrila. Denník Ukrajinska Pravda zverejnil vo štvrtok list od SBU, v ktorom úrad žiada médiá o videonahrávku z vystúpenia Lucenka z 22. januára počas protivládneho protestu v Kyjeve, kde svoju výzvu vyslovil.

Lucenko bol prominentným členom vlády bývalej premiérky Julije Tymošenkovej odsúdenej v roku 2011 za zneužitie právomocí. Za rovnaký zločin odsúdili v roku 2012 aj jeho na štyri roky väzenia, v apríli 2013 mu však prezident Viktor Janukovyč pod tlakom EÚ udelil amnestiu. Exminister Lucenko počas stretov medzi demonštrantami a políciou utŕžil začiatkom januára silný úder do hlavy a museli ho hospitalizovať. Zbili ho údajne príslušníci poriadkovej polície, ktorých presviedčal, aby sa pridali na stranu protestujúcich. 

Ukrajina sa zmieta v najhorších nepokojoch od získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov. Dôvodom je nespokojnosť s vládou a prezidentom, ktorý koncom novembra nepodpísal dohody s EÚ. Krátko na to vypukli v Kyjeve demonštrácie, ktoré eskalovali v polovici januára po prijatí kontroverznej legislatívy, ktorá sprísňovala podmienky masového zhromažďovania. Janukovyč v piatok podpísal amnestiu pre opozičných aktivistov a potvrdil tiež rozhodnutie parlamentu zrušiť kritizované zákony. Opozícia všetky doterajšie ústupky označila za nepostačujúce a oznámila, že sa bude snažiť presadiť zmeny v ústave, ktoré by oslabili právomoci prezidenta. Demonštranti v Kyjeve naďalej neplánujú opustiť svoj tábor v centre ani okupované budovy, pokračuje však taktiež prímerie medzi radikálmi a políciou vyhlásené po nedávnych stretoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies