Opozičné strany vo Švédsku chcú odvolávať ministrov po odhalení úniku dát

NETKY.SK • 26 Júl 2017, 17:22 • 2 min
Opozičné strany vo Švédsku chcú odvolávať ministrov po odhalení úniku dát

ŠTOKHOLM - Švédska ľavicová menšinová vláda sa ocitla v kríze po tom, ako dnes pravicová populistická strana Švédski demokrati oznámila, že podporí ďalšie štyri opozičné subjekty pri hlasovaní o nedôvere v súvislosti so škandálom okolo možného vážneho úniku dát o švédskych občanoch.

slovakia

left justify in out

Ak by návrh na vyslovenie nedôvery v parlamente prešiel, o funkcie by prišli traja ministri a mohlo by to viesť aj k rezignácii vlády premiéra Stefana Löfvena, ktorú tvoria jeho sociálni demokrati so Stranou zelených, píše agentúra AP.

 

Löfven zvolal mimoriadne zasadnutie kabinetu po tom, ako šéf protiimigračne zameraných Švédskych demokratov (SD) Jimmie Akesson povedal, že SD podporí pravicovú opozíciu pri hlasovaní o nedôvere, čím sa dosiahne požadovaná väčšina na odvolanie ministrov.

 

"Existujú len dve možnosti, buď nové voľby, alebo on sám (Löfven) odstúpi," vyhlásil Akesson. Lídri štvorice opozičných strán, známych spoločne pod názvom Aliancia, oznámili požiadavku na odstúpenie troch ministrov po správach z minulého týždňa, podľa ktorých bezpečnostná "diera" umožnila ešte v roku 2015 IT pracovníkom v zahraničí pristupovať k dôverným informáciám švédskej vlády a polície.

 

V centre kontroverzie sa ocitol švédsky štátny Dopravný úrad, ktorý v uvedenom roku zveril správu svojich informačných technológií spoločnosti IBM. Tá pri nej podľa švédskych médií využila pracovníkov v Českej republike a Rumunsku, ktorí však neabsolvovali príslušné švédske bezpečnostné previerky. Napriek tomu mali prístup k citlivým údajom, napríklad o vodičských preukazoch a vozidlách, no tiež osobách s chránenou identitou.

 

Švédski predstavitelia podľa vlastných vyjadrení nevedia, či v tomto prípade došlo k nejakým skutočným škodám. Premiér Löfven však v uplynulých dňoch hovoril o "pohrome", ktorá vystavila švédskych občanov ohrozeniu. Dodal, že sám sa o prípade dozvedel až v januári tohto roka.

 

Rovnako v januári odvolali riaditeľku Dopravného úradu pre nedbanlivosť. Nie je jasné, kedy by opozičné strany mohli podať návrh na vyslovenie nedôvery ministrom a kedy by sa mohlo konať hlasovanie.

 

Požiadavkám na odstúpenie alebo odvolanie čelia minister obrany Peter Hultqvist a minister vnútra Anders Ygeman, ktorí o bezpečnostnej diere vedeli skôr ako premiér, no neinformovali ho, a ministerka pre infraštruktúru Anna Johanssonová, pod ktorej rezort spadá Dopravný úrad.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona