Opozičné strany navrhujú dotovať dôchodky 2.piliera z rezervného fondu

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 13:53 • 2 min
Opozičné strany navrhujú dotovať dôchodky 2.piliera z rezervného fondu

BRATISLAVA – Opozičné strany KDH, SDKÚ-DS, OľaNO, SaS a nová strana Skok navrhujú desať dní pred otvorením 2. dôchodkového piliera (15.3.) dotovať dôchodky vyplácané z tohto piliera. Na najbližšiu schôdzu Národnej rady SR predložili dva návrhy. Prvým je návrh na prijatie ústavného zákona na ochranu 2. dôchodkového piliera a druhým je novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

slovakia

left justify in out

"Prvým návrhom chceme posilniť právnu istotu a stabilitu sporiteľov a zabrániť, aby bol 2. pilier postupne znárodnený, druhým chceme pomôcť sporiteľom, ktorí boli poškodení opatreniami, ktoré zrealizoval Smer počas prvej vlády aj počas tejto vlády," povedal dnes na tlačovej konferencii Július Brocka (KDH). Pripomenul zlý demografický vývoj na Slovensku, ktoré patrí medzi krajiny s najnižšou pôrodnosťou. Zachovanie sporiaceho piliera je preto podľa Brocku nevyhnutné.

 

Opozičné strany chcú na určité obdobie, teda dočasne, dorovnávať dôchodky vyplácané zo sporiaceho 2. dôchodkového piliera, a to z rezervného fondu solidarity, do ktorého aj sporitelia prispievajú zo svojich príjmov 4,75 % mesačne.

 

"Už dnes nie je dosť peňazí na vyplácanie dôchodkov z prvého piliera. Už dnes sa musí z iných zdrojov každý jeden dôchodok dotovať zhruba 30 %. Tieto prostriedky sa berú z rezervného fondu solidarity, ako aj ďalších prebytkových fondov a ešte sa musia dopĺňať z prostriedkov štátneho rozpočtu," konštatoval Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). Takýmto spôsobom podľa neho tí, ktorí sú v 1. pilieri, čerpajú solidaritu. "Tí, ktorí sú aj v druhom, už nemajú nárok podľa súčasnej legislatívy na plnú výšku takejto solidarity. Napriek tomu, že rozkladajú svoje prostriedky medzi prvý aj druhý pilier, už z hľadiska svojho podielu môžu získať maximálne 77 % oproti tomu, kto je len v prvom pilieri, ktorý poberá 100-% výšku na dopĺňanie svojho dôchodku."

 

Návrh opozičné strany zdôvodnili tým, že počas krátkeho obdobia – desiatich rokov od zavedenia 2. piliera a po rôznych politických zásahoch do sporiaceho systému by mali mať aj títo ľudia možnosť čerpať prostriedky z rezervného fondu tak, ako tí, ktorí sú len v prvom priebežnom systéme. Podľa Kaníka ide o malé čiastky. "Z pohľadu verejných financií je to jednoduchšie a lacnejšie riešenie, ako keby sme týchto ľudí vytlačili z druhého piliera a poslali do prvého," konštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies