Opozičné strany doručia do piatka návrh na odvolanie Zvolenskej

NETKY.SK • 16 Október 2013, 06:25 • 2 min
Opozičné strany doručia do piatka návrh na odvolanie Zvolenskej

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) by mala v parlamente po prvý raz čeliť odvolávaniu. Strany Ľudovej platformy plánujú podľa podpredsedu SDKÚ-DS Viliama Novotného do piatka (18.10.) odovzdať podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR. Dôvodom je tender na licencie pre letecké záchranky.

slovakia

left justify in out

Podporu zvolania mimoriadnej schôdze okrem SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd avizuje aj SaS. "My sa s podpismi pridáme, oceňujeme, že kolegovia z Ľudovej platformy sa v tomto prípade mali k veci, na rozdiel od odvolávania ministra Glváča, kde boli dôvody odvolávania očividnejšie," povedal šéf liberálov Richard Sulík. Pokiaľ poslanci návrh, pod ktorým musí byť 30 poslaneckých podpisov, odovzdajú, mimoriadna schôdza sa bude musieť uskutočniť do siedmich dní.

"Experiment s právničkou na čele rezortu Smeru vôbec nevyšiel," skonštatoval dnes exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) s tým, že by sa mala radšej vrátiť k svojej profesii. Opozičné strany kritizujú, že tender na licencie pre letecké záchranky sa skončil v prípade staníc v Bratislave a Trenčíne o päť dní neskôr, ako vypršali pôvodné licencie. Z týchto staníc tak záchranárske vrtuľníky nemohli vzlietnuť.

Podľa Novotného pochybila výberová komisia, čo chcel na dnešnom parlamentnom zdravotníckom výbore presadiť aj do znenia jeho uznesenia. Politickú zodpovednosť má niesť Zvolenská. O licenciách pre záchranky však poslanci nehovorili. Napriek tomu, že sa minulý týždeň uskutočnil na ministerstve zdravotníctva poslanecký prieskum, vládni poslanci si chcú ešte počkať na výsledky prešetrovania Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten sa zaoberá prípadom, keď pri dopravnej nehode, ktorá si vyžiadala život 39-ročnej ženy, počas výpadku nezasahoval vrtuľník.

Šéfka rezortu Zvolenská už minulý týždeň reagovala, že žiadny dôvod na svoje odvolávanie nevidí. "Zákon nebol porušený, nebola porušená ani kontinuita poskytovania zdravotnej starostlivosti vrtuľníkovou záchrannou službou," poznamenala. V súlade s legislatívou a odbornými znalosťami postupovali podľa jej slov aj členovia výberovej komisie. Predseda zdravotníckeho výboru Richard Raši (Smer-SD) po poslaneckom prieskume zdôraznil, že pokiaľ by sa v rámci výberového konania postupovalo inak, došlo by k porušeniu zákona.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies