Opozičné strany chcú zvýšiť volebnú účasť, odmenou má byť deň voľna

NETKY.SK • 26 August 2015, 12:36 • 2 min
Opozičné strany chcú zvýšiť volebnú účasť, odmenou má byť deň voľna

BRATISLAVA - Volebná účasť na Slovensku by sa mohla vyšplhať až na 80 percent, ak za účasť na volebnom akte dostanú občania benefit. Myslia si to opoziční poslanci NR SR, ktorí presadzujú zmenu Zákonníka práce a volebného zákona tak, aby každý, kto pôjde voliť, mal u svojho zamestnávateľa nárok na jeden deň plateného voľna navyše. Právnou normou sa bude parlament zaoberať v septembri.

slovakia

left justify in out

"Vieme všetci, že apatia a rezignácia je rozšírený jav najmä v niektorých typoch volieb, ako krajské či eurovoľby. Tam je účasť voličov zahanbujúca a legitimita zvolených zástupcov je potom veľmi otázna," povedal poslanec NR SR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). Zároveň uznáva, že vo voľbách do NR SR je spravidla na Slovensku účasť vyššia, ale aj tam si vie predstaviť vyššiu legitimitu zvolených zástupcov.

 

"Disciplinovaní sú najmä dôchodcovia, ktorí chodia voliť a ich hlasy tak majú vo výsledku veľkú váhu. Na druhej strane zamestnanci zďaleka takú vysokú účasť nemajú. Preto prichádzame s jednoduchou zmenou," vysvetlil.

 

Poslanec SaS Juraj Droba uznáva, že deň voľna stojí zamestnávateľa nemalé peniaze. Preto ako kompenzáciu opozícia navrhuje zrušenie Dňa Ústavy SR, čo je štátny sviatok pripadajúci na 1. septembra. Po novom by tak išlo o pracovný deň a posunul by sa aj začiatok školského roka. Navrhovatelia považujú tento sviatok za najmenej významný.

"Obrátili sme sa s naším návrhom na všetky poslanecké kluby vrátane Smeru-SD, zatiaľ som nedostal žiadnu odpoveď," doplnil Kaník s tým, že návrh podporujú aj poslanci OĽaNO.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies