Opozičné sily v Maďarsku sa spojili, aby zosadili vládnuci Fidesz

NETKY.SK • 21 December 2020, 19:43 • 2 min
Opozičné sily v Maďarsku sa spojili, aby zosadili vládnuci Fidesz

BUDAPEŠŤ - Šesť maďarských opozičných strán oznámilo spojenectvo v parlamentných voľbách v roku 2022, v ktorých sa budú snažiť zosadiť súčasného premiéra Viktora Orbána a jeho vládnucu stranu Fidesz.

slovakia

left justify in out

Už padla dohoda 

Sexteto ideovo rozdielnych strán vrátane liberálov, pravicového Jobbiku a strany zelených sa v nedeľu formálne dohodlo, že v každom zo 106 maďarských volebných okrskov postaví proti Fideszu vlastného kandidáta.

 

img


Opozičné strany sa zároveň dohodli, že spoločne vyberú kandidáta na predsedu vlády, ktorý sa vo voľbách postaví voči Orbánovi. Ten vedie krajinu od roku 2010, pričom triumfoval v ostatných troch parlamentných voľbách. "Maďarský národ má prvú skutočnú šancu v priebehu desaťročia, aby sa otriasol z korupčnej a nečestnej vlády Fideszu," uviedli strany v spoločnom vyhlásení.

 

img

 

Jediná cesta ako zosadiť Fidesz 
Orbán koncom novembra prekonal 130-ročný rekord a stal sa najdlhšie slúžiacim maďarským premiérom v histórii, vrátane svojho prvého funkčného obdobia v rokoch 1998 - 2002. Fidesz zostáva najpopulárnejšou samostatnou stranou v Maďarsku. Odporcovia tvrdia, že zmeny, ktoré priniesol do volebných zákonov, spôsobili, že stratégia spojenectva je jediným demokratickým prostriedkom, ako zdolať vládnucu stranu.

 

img

 

Prieskum veľa odhalil 
Novembrový prieskum verejnej mienky Publicus Research ukázal, že uvedených šesť strán by dohromady podporilo o 4 % viac voličov ako Fidesz. Prieskum verejnej mienky, ktorý tento mesiac zverejnila spoločnosť Zavecz Research, zasa ukázal, že podpora vládnucej strane postupne klesá - od augusta sa znížila o 6 percent na súčasných 30 %.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies