Opozičné podania proti pôdnemu zákonu už majú sudcovia spravodajcovia

NETKY.SK • 19 Júl 2014, 08:56 • 2 min
Opozičné podania proti pôdnemu zákonu už majú sudcovia spravodajcovia

BRATISLAVA - Dvojica opozičných podaní na Ústavný súd (ÚS) SR proti schválenému zákonu o prevode pôdy je už náhodne pridelená sudcom spravodajcom. TASR to potvrdila hovorkyňa ÚS Anna Pančurová. Kedy o nich ÚS SR rozhodne, zatiaľ povedať nevedela.

slovakia

left justify in out

Skutočnosť, že podania sú dve, vyplynula z nedohody v opozičných radoch. Jedno podanie inicioval Martin Chren (nezaradený), ktorý preň získal 33 podpisov poslancov, druhé Peter Muránsky (KDH) s podporou 40 členov snemovne. Minimálny počet, aby bolo možné podnet na ústavný súd poslať, je 30 podpisov členov NR SR.
      

Aj keď sa Chren a Muránsky nedohodli, argumenty proti novele majú podobné. "Zákon o prevode pôdy z dielne ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD) je jedným z najhorších, aké kedy opustili slovenský parlament. Podľa našej analýzy porušuje spolu až sedem rôznych článkov Ústavy SR," povedal v stanovisku pre TASR Chren s tým, že zákon obmedzuje možnosť slovenských občanov predávať poľnohospodársku pôdu. "Pri predaji musia absolvovať byrokraticky náročné úkony a uprednostniť existujúcich farmárov zo svojho okolia," tvrdí opozičný poslanec.
      

Podľa Chrena povedie táto novela k zníženiu hodnoty pôdy pre bežných ľudí. Je presvedčený, že zarobiť na tom majú veľkopodnikatelia a finančné skupiny, ktoré sa ľahko a lacno môžu dostať k pozemkom. "Zároveň sa nezabráni predaju slovenskej pôdy cudzincom, lebo podnikateľské subjekty môžu aj napriek schváleniu zákona skúpenú pôdu predávať formou prevodu obchodného podielu vo svojej spoločnosti," argumentuje.
      

V podaní na Ústavný súd SR vo veci súladu zákona o nadobúdaní vlastníctva k poľnohospodárskemu pozemku s Ústavou SR podpísaní poslanci namietajú viaceré porušenia ústavy. Podľa nich zákon v rozpore s princípom právneho štátu výrazne obmedzuje vlastnícke práva tých vlastníkov poľnohospodárskych pozemkov, ktorí už takéto pozemky vlastnia a majú záujem s nimi ako s predmetom svojho vlastníctva nakladať.
      

Schválený zákon nedovoľuje ani nadobudnúť vlastnícke právo k poľnohospodárskym pozemkom subjektom, ktoré nie sú podnikateľmi v poľnohospodárstve aspoň tri roky, nemajú trvalý pobyt alebo registrované sídlo aspoň 10 rokov na území SR a "tiež neprimerane a neodôvodnene zvýhodňuje tých, ktorí sa nachádzajú v obci, kde sa pozemok nachádza, resp. v susednej obci". Poslanci sú presvedčení, že právna norma výrazne obmedzuje vlastnícke práva doterajších vlastníkov v ich práve s predmetom vlastníctva nakladať.
      

Opozícia vidí aj výraznú deformáciu trhovej ekonomiky, na ktorej je hospodárstvo SR podľa ústavy založené. "Zákon nechráni trhové prostredie, ako ukladá Ústava SR, ale škodí a zvýhodňuje len určité subjekty na trhu," dodal Chren.
      

Samotná novela sprísnila podmienky predaja a darovania poľnohospodárskej pôdy na Slovensku. Zákon prešiel parlamentom v skrátenom režime, podľa rezortu pôdohospodárstva má viac chrániť slovenskú pôdu a zabrániť špekulatívnym nákupom. Po novom by tak mali pôdu, ktorá má naďalej slúžiť svojmu účelu, prednostne nadobúdať osoby, ktoré podnikajú alebo pracujú v poľnohospodárskej výrobe najmenej tri roky. Prednostné právo na odkúpenie pôdy budú mať družstvá, agropodniky a samostatne hospodáriaci roľníci v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza. Ak títo záujem o pôdu neprejavia, právo na jej odkúpenie budú mať osoby podnikajúce alebo pracujúce v poľnohospodárstve v susediacej obci, následne aj z inej oblasti.
      

Ministerstvo pôdohospodárstva v reakcii na opozičné podania uviedlo, že rešpektuje právo poslancov podať návrh na Ústavný súd SR, ako aj rozhodnutie súdu. "Ale z nášho pohľadu je zákon v poriadku a chráni pôdu či už pred domácimi, alebo zahraničnými špekulantmi," povedal pre TASR hovorca rezortu Peter Hajnala.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona