Opozičné návrhy zákonov opäť neprešli: KDH neuspelo s návrhmi na pomoc rodinám

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 11:27 • 2 min
Opozičné návrhy zákonov opäť neprešli: KDH neuspelo s návrhmi na pomoc rodinám

BRATISLAVA - Opozičné návrhy zákov opäť neprešli. Mezenskej a Feckovi neprešiel návrh novely zákona o energetike, KDH neuspelo s dvoma návrhmi zákonov na pomoc rodinám. Postavenie stráže prírody sa meniť nebude a hazardné hry sa obmedzovať nebudú.

slovakia

left justify in out

Postavenie stráže prírody sa meniť nebude

Bratislava 20. marca (TASR) - Postavenie stráže prírody SR sa meniť nebude. Poslanci OĽaNO dnes totiž v pléne NR SR nepresadili návrh novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorým chceli zvýšiť autoritu stráže prírody v očiach verejnosti, zlepšiť využívanie jej potenciálu vo verejnom záujme a zabezpečiť jej dôstojné podmienky na vykonávanie činností pri ochrane prírody a krajiny.

 

Obyčajní zároveň chceli prinavrátiť možnosť nosenia rovnošaty. "Jednou z posledných noviel zákona o ochrane prírody a krajiny sa odobrala možnosť pre stráž prírody SR nosiť rovnošatu, ktorá bola uhrádzaná z verejných prostriedkov, čo má neraz za následok zníženie jej autority u kontrolovaných subjektov,“ tvrdili poslanci OĽaNO. Svojím návrhom sa teda snažili prinavrátiť právny stav, ktorý platil do 31. decembra 2013, kedy členovia stráže prírody rovnošatu nosiť mohli.

 

Novela zákona mala tiež zaviesť nový typ stráže prírody, a to Stráž prírody SR (SPSR), ktorá by sa členila na dobrovoľnú a profesionálnu. "Táto stráž prírody bude poriadkovou zložkou Štátnej ochrany prírody SR, ktorá by tým, že bude začlenená do jedného odboru, a to odboru SPSR, mala pri ochrane prírody a krajiny významne pomáhať," vysvetľovali.

 

Poslanci neschválili obmedzenie hazardných hier

BRATISLAVA 20. marca (SITA) - Parlament dnes odmietol obmedzenie hazardných hier. Poslanci zamietli novelu zákona o hazardných hrách, ktorou chceli Erika Jurinová a Janka Šípošová (obe OĽaNO) spolu s nezaradeným Danielom Lipšicom chrániť deti a mladistvých pred rizikom závislosti od hazardných hier a zamedziť ľahkému prístupu k hazardu. 


Opoziční zákonodarcovia chceli návrhom docieliť, aby okrem obce mohla vydať všeobecne záväzné nariadenie, ktorým sa obmedzí prevádzkovanie hazardných hier na danom území, aj mestská časť hlavného mesta SR Bratislavy a mestská časť mesta Košice. Opoziční poslanci chcú zároveň o stávkové hry rozšíriť okruh hazardných hier, ktorých hranie sa bude môcť prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia obmedziť, a určiť, že všeobecne záväzným nariadením sa bude môcť zakázať prevádzkovanie len niektorých hazardných hier. Podľa terajšej právnej úpravy je totiž možné zakázať prevádzkovanie buď všetkých, alebo ani jednej z hazardných hier. 


Novela má umožniť obyvateľom obce, mestskej časti Bratislavy alebo mestskej časti Košíc, aby prostredníctvom petície mohli namietať, že sa hraním hazardných hier narúša verejný poriadok, ale aj to, že prevádzkovaním hazardných hier dochádza k podstatnému zásahu do záujmov obyvateľov obce. Obciam ako aj mestským častiam Bratislavy a Košíc novela zakotvuje povinnosť rokovať o návrhu všeobecne záväzného nariadenia, ktorým by sa obmedzilo, respektíve zakázalo hranie hazardných hier, ak je názor obyvateľov obce vyjadrený v petícii podporenej najmenej 30 percentami obyvateľov obce alebo mestskej časti Bratislavy a Košíc.


"Cieľom predkladaného návrhu zákona je rozšíriť prípady, v ktorých bude obec oprávnená všeobecne záväzným nariadením obce obmedziť prevádzkovanie hazardných hier na svojom území a vyhovieť tak odôvodneným požiadavkám jej obyvateľov," uvádzali v návrhu predkladatelia. 

 

KDH neuspelo s dvoma návrhmi zákonov na pomoc rodinám

Bratislava 20. marca (TASR) - Opozičná strana KDH dnes neuspela v parlamente s dvojicou návrhov zákonov, ktorými chcela pomôcť rodinám na Slovensku. Plénum Národnej rady (NR) SR ich neposunulo do druhého čítania.

 

Prvým návrhom bola novela zákona o dani z príjmov, ktorou chceli kresťanskí demokrati znížiť daňové zaťaženie rodín podľa počtu detí. A to tak, že by sa suma nezdaniteľnej časti základu dane daňovníka zvýšila o 1200 eur ročne na každé nezaopatrené dieťa. To by rodinám zvýšilo mesačný príjem o 20 eur na jedno dieťa. Zároveň chcelo KDH v tejto novele zrušiť dnes platné obmedzenie daňovej úľavy na manželku či manžela.

 

Druhým návrhom KDH bola novela zákona o sociálnom poistení. V nej navrhovali znížiť poistné odvody na starobné poistenie zamestnancom a čiastočne aj zamestnávateľom. A to podľa počtu nezaopatrených detí. Na každé jedno dieťa by sa odvody zamestnanca znížili podľa návrhu kresťanských demokratov o jeden percentuálny bod.

 

"Rodiny by týmto opatrením získali zvýšenie svojho príjmu o približne 10 eur na dieťa a mesiac, čo by mohlo výrazne prispieť k zlepšeniu sociálnej situácie rodín s deťmi i k zvýšeniu domácej spotreby," odôvodnili predkladatelia návrhov. Súčasne chceli v tejto novele aj zmäkčiť podmienky na poskytovanie predčasného starobného dôchodku.

 

Mezenskej a Feckovi neprešiel návrh novely zákona o energetike

Poslancom OĽaNO Helene Mezenskej a Martinovi Feckovi ani na tretíkrát nevyšiel zámer zmeniť zákon o energetike. Nepáči sa im súčasné znenie zákona o energetike, ktoré podľa nich nedostatočne odškodňuje vlastníkov pozemkov, na ktorých energetické spoločnosti postavili, respektíve chcú postaviť napríklad elektrické vedenie. "Navrhujeme preto prijať také opatrenia, ktoré minimalizujú negatívny dopad súčasnej právnej úpravy na súkromný život občanov,“ zdôvodnili svoje kroky poslanci z OĽaNO. Mezenskej a Feckovi sa novelu zákona nepodarilo v parlamente presadiť už v rokoch 2012 a 2013. 


Poslanci navrhovali napríklad jednorazovú primeranú náhradu za zriadenie vecného bremena a opakovanú primeranú náhradu za nútené obmedzenie užívania nehnuteľnosti. Mezenská a Fecko v energetickej novele taktiež chceli presadiť, aby vecné bremeno bolo zapísané v katastri nie na celý pozemok, ale iba na jeho nutnú časť, na ktorej sa vecné bremeno reálne nachádza. Zároveň plánovali, aby vlastníci pozemkov za túto časť pozemku nemuseli platiť daň. 


Navrhovaná právna úprava sa mala týkať nielen vlastníkov, na ktorých pozemku sa bude takáto stavba realizovať v budúcnosti, ale aj tých vlastníkov, na ktorých pozemku taká stavba stojí už dnes. Podľa poslancov by išlo o tzv. nepravú retroaktivitu. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona