Opozičné návrhy v parlamente úplne stroskotali

NETKY.SK • 24 September 2013, 11:48 • 2 min
Opozičné návrhy v parlamente úplne stroskotali

BRATISLAVA - Dnes sa v parlamente rokovalo o viacerých návrhoch z dielne opozície. Národná rada, kde má väčšinu strana Smer-SD tieto návrhy podľa očakávania neschválila.

slovakia

left justify in out

Návrh na oslobodenie časti dohodárov od odvodov neprešiel

Poslanci za stranu Most-Híd Ivan Švejna, Gabriel Csicsai navrhovali oslobodiť od platenia odvodov príjem z dohôd do výšky životného minima, ktoré v súčasnosti dosahuje 198,09 eura. Návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorý predložili do parlamentu, však poslanci Národnej rady SR neposunuli ani do druhého čítania. Ak by tento návrh parlament schválil, dohodári by z príjmu z dohody do výšky životného minima neplatili žiadne odvody a zamestnávatelia by, tak ako do konca minulého roka, platili len poistné na garančné a úrazové poistenie vo výške 1,05 % z príjmu.

Žitňanskej sa nepodarilo vytlačiť bilbordy z okolia ciest

Poslankyni za SDKÚ-DS Lucii Žitňanskej sa nepodarilo vytlačiť bilbordy z okolia slovenských ciest, ako to navrhovala v novele stavebného zákona. Parlament zamietol právnu normu, ktorou chcela Žitňanská umožniť prísnejšiu reguláciu umiestňovania vonkajšej reklamy. Cieľom novely bolo poskytnúť obciam a mestám právo všeobecne záväzným nariadením regulovať umiestňovanie reklamných a informačných zariadení (RIZ) na svojom území a tak plniť svoju zákonnú povinnosť účinne rozvíjať územie a zároveň byť za to zodpovedný voličom. „Dôvodom predloženia návrhu zákona je reakcia na kritickú situáciu RIZ na Slovensku. Samosprávy sú zo zákona zodpovedné za rozvoj a výzor svojho územia. Sú vystavené tlaku občanov situáciu riešiť, ale na jej riešenie nemajú dostatočné nástroje,“ argumentuje Žitňanská. 

Návrh na licencie pre živnostníkov neposunuli do 2. čítania

Živnostníci nebudú môcť od začiatku decembra tohto roka využívať pri platení daní a odvodov licencie. Návrh z dielne poslancov SDKÚ-DS Ivana Štefanca a Pavla Freša, ktorý by to umožnil, totiž poslanci Národnej rady SR neposunuli ani do druhého čítania. Ročná výška licencie mala byť stanovená ako súčet minimálnych odvodov na zdravotné a sociálne poistenie a sumy 500 eur. Ivan Štefanec a Pavol Frešo zároveň v zákone o živnostenských licenciách navrhovali, aby ich mohol využiť len živnostník, ktorý nie je povinný sa registrovať na daň z pridanej hodnoty, nie je zamestnávateľ a okrem iného nemá napríklad nedoplatky na dani a odvodoch. "Len raz za rok živnostníci, ktorí neplatia daň z pridanej hodnoty a teda majú obrat do výšky 50 tis. eur, zaplatia svoju licenciu 500 eur a minimálne odvody a potom majú celý rok takpovediac pokoj a môžu sa zamerať na vykonávanie svojej práce," uviedol na margo návrhu Štefanec. 

Sporný zákon o významných investíciách sa rušiť nebude

Kritizovaný zákon o významných investíciách sa rušiť nebude. Návrh na jeho zrušenie, ktorý predložil poslanec Národnej rady SR Peter Osuský (SaS), totiž poslanci neposunuli ani do druhého čítania a poslanci o ňom tak už diskutovať ďalej nebudú. Osuský tvrdí, že zákon umožní páchať hriechy zo zákona. Zákon z dielne poslancov Smeru, ktorý upravuje vyvlastňovanie pri významných investíciách, vyvolal ostrú kritiku opozície, viaceré strany ho chcú napadnúť aj na ústavnom súde.

Zákon o nájme poľnohospodárskych pozemkov sa meniť nebude

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov od poslancov Martina Fecka (OĽaNO) a Ivana Štefanca (SDKÚ-DS). Predkladatelia navrhovali jednoznačne upraviť výmenu údajov a informácií medzi žiadateľom a Pôdohospodárskou platobnou agentúrou pri poskytovaní podpory v oblasti pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. 

Limit pre odpočítanie darov z daňového základu sa nezvýši

Suma výdavkov na dary, o ktoré si firmy môžu znížiť daňový základ, sa zvyšovať nebude. Poslanci Národnej rady SR (NR SR) totiž neposunuli novelu zákona o dani z príjmov, ktorá by to umožňovala, ani do druhého čítania. Novelou z dielne poslancov za SDKÚ-DS Ivana Štefanca a Pavla Freša sa mala zdvojnásobiť suma výdavkov na dary, o ktoré si podnikatelia môžu znížiť daňový základ. "Novelizáciou sa zjednodušuje a sprehľadňuje podnikateľské prostredie. Upravuje sa výška darov, ktoré možno zahrnúť do daňového základu zo 16,60 eura na 33 eur. Taktiež sa zavádza možnosť uplatniť si daňové náklady na pohostenie obchodných partnerov. Tieto náklady sú v praxi bežné a treba ich v rozumnej miere pokladať za súčasť výdavkov na dosiahnutie zisku, pretože sú súčasťou všetkých nákladov spojených so získaním a udržaním zákazníka, podobne ako výdavky na reprezentáciu v podobe darov, ktoré do určitej miery boli daňovo uznateľné už aj teraz," argumentovali poslanci za SDKÚ-DS. 

Národná rada odmietla volebné zmeny Mosta-Híd

Parlament dnes neschválil novelu zákona o politických stranách, ktorou Most-Híd upravoval financovanie strán a volebných kampaní, kontrolu financovania strán a sankcie za porušenie zákona.

Pre každé voľby sa mal podľa návrhu vytvoriť volebný fond, ktorý vytvorí každá strana. Z neho mala uhrádzať výdavky na kampaň. Fond sa mal oddeliť od prevádzkových nákladov, aby sa vedelo, z čoho strana financuje kampaň. Volebný fond mali mať aj jednotliví kandidáti, ak budú robiť individuálnu kampaň. Všetky dary mali byť podľa návrhu zverejnené, rovnako aj ich výška. 
Najdôležitejším opatrením návrhu Mosta-Híd však mala byť kontrola financovania strán prostredníctvom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a verejnosti. Právomoci NKÚ sa mali posilniť. Úrad mal kontrolovať všetky povinnosti strany, ktoré má zo zákona. Ak dôjde k závažnému porušeniu zákona, NKÚ bude dávať návrh na rozpustenie strany. Audítor bude povinný hlásiť NKÚ, ak sa dozvie o akomkoľvek protizákonnom konaní. Novelizovať sa mal aj Trestný zákon, kde by sa zaviedol nový trestný čin, a to nelegálne financovanie politickej strany. 

Strany sa pred voľbami zaviazali, že do roka od nástupu nového parlamentu sprísnia pravidlá financovania. Pod záväzok sa okrem strán Ľudovej platformy podpísali aj Smer-SD, SaS, OĽaNO, SMK a 99 %. Ak by politici sľuby naplnili, mala by sa kontrola príjmov a výdavkov strán presunúť z Národnej rady SR a ministerstva financií na nestranný kontrolný orgán, ktorý by vyžadoval ich deklarovanie nielen od strán, ale aj od kandidátov, a to vrátane lokálnych volieb. Strany by mali tiež sprísniť dozor nad politickými výdavkami tretích osôb či zvýšiť sankcie za porušenia zákona. Rozšíriť by sa mali majetkové priznania.

OĽaNO nepresadilo jeden mandát pre europoslancov

Slovenskí europoslanci budú môcť na Slovensku pôsobiť v ďalších verejných funkciách. Parlament dnes zamietol novelu zákona o voľbách do Európskeho parlamentu (EP), ktorou chcel poslanec za OĽaNO Igor Matovič zaviesť princíp jedného mandátu pri výkone tejto verejnej funkcie. Znamenalo by to, že slovenskí poslanci EP by nemohli zastávať iné verejné funkcie na Slovensku. "Poslancom Európskeho parlamentu by sa tak umožnilo, aby vykonávali svoju funkciu zodpovedne, plnohodnotne a nezávisle," argumentoval Matovič.

Parlament neschválil zodpovednosť za škody pre starostov a županov

Starostovia a predsedovia vyšších územných celkov nebudú zodpovední za škody spôsobené pri výkone svojej funkcie, ako to v novele zákona o obecnom zriadení navrhovali poslanci za OĽaNO. Parlament ich návrh neschválil. Primárnou povinnosťou starostu podľa návrhu bolo nakladať s verejnými prostriedkami hospodárne, efektívne a v súlade s účelom ich použitia. Starosta, ktorý túto povinnosť poruší, sa mal zodpovedať za škodu spôsobenú obci alebo štátu, právo na náhradu škody by potom mala obec, respektíve štát. Právna norma zároveň stanovovala kvalifikačné predpoklady na personálne obsadzovanie funkcií prednostu obecného úradu, hlavného kontrolóra obce a samosprávneho kraja ako aj riaditeľa úradu samosprávneho kraja. 

Mediátori pred rozvodmi nebudú potrební

Manželia pred rozvodom nebudú musieť povinne absolvovať stretnutie u mediátora, ako to v novele zákona o rodine navrhoval poslanec za OĽaNO Branislav Škripek. Parlament jeho návrh neschválil. "Účelom stretnutia u mediátora je snaha o znovuobnovenie spoločnej komunikácie medzi oboma manželmi, lebo práve obnovenie komunikácie môže manželstvo a rodinu zachrániť pred neuváženým rozvodom," argumentoval Škripek. Právna norma zdôrazňuje postavenie rodiny ako základnej jednotky našej spoločnosti. Poslanec za OĽaNO sa domnieva, že treba chrániť inštitút manželstva a poskytnúť ochranu deťom, ktoré sú často konfrontované so situáciou núteného odlúčenia od jedného z rodičov pre rozvod, ako i osobám, ktoré sú napríklad v starobe už odkázané na pomoc druhého manžela a tento sa s nimi chce rozviesť. 

Počet auditovaných spoločností sa nezníži

Počet podnikateľských subjektov, ktorým zákon ukladá povinnosť mať účtovnú závierku overenú audítorom, mohol klesnúť zo súčasných približne 6,5 tis. na dvetisíc. Navrhovali to opoziční poslanci za SaS Richard Sulík, Jozef Mihál a Ľubomír Galko v novele zákona o účtovníctve, ktorú však poslanci Národnej rady SR neposunuli ani do druhého čítania. Liberáli chceli zvýšením hranice pre povinný audit znížiť administratívne zaťaženie, ktoré sa týka približne 4,5 tis. podnikateľských subjektov a takisto zlepšiť podnikateľské prostredie. Návrh novely zákona predpokladal úsporu pre podnikateľské subjekty 22 mil. eur, pričom jeden subjekt by mal na audite ušetriť 1 160 až 15 000 eur.

Návrh na zrušenie odvodov z dividend neprešiel

Zdravotné odvody z dividend a podielov na zisku obchodných spoločností sa budú platiť aj naďalej. Novelu zákona o zdravotnom poistení z dielne poslancov za stranu Most-Híd Ivana Švejnu, Gabriela Csicsaia a Tibora Bastrnáka, ktorou sa malo zrušiť platenie zdravotných odvodov z dividend a podielov na zisku obchodných spoločností, totiž poslanci Národnej rady SR neposunuli ani do druhého čítania. Opoziční poslanci tvrdia, že zavedenie dividend a podielov na zisku do vymeriavacieho základu na výpočet poistného na zdravotné poistenie sa minulo účinkom. "Osoby, ktoré sú spoločníkmi obchodných spoločností, väčšinou nie sú odkázaní na výplatu podielov na zisku ako svojho jediného zdroja príjmu. Vzhľadom na to, že nie je možné počas roka vyplácať zálohy na podiel na zisku, dokážu si finančné prostriedky z obchodnej spoločnosti a teda aj svoj zdroj príjmov zabezpečiť iným spôsobom," upozorňujú. 

Poslanci zamietli šesticu Hlinových návrhov

Parlament dnes zamietol šesticu návrhov nezaradeného poslanca Alojza Hlinu. Už po štvrtýkrát za sebou predložil do parlamentu Hlina tri návrhy noviel zákonov. Chcel nimi znížiť príspevok od štátu pre politické strany, zmeniť poskytovanie príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa a rozšíriť zákaz vysielania reklamy na alkoholické nápoje.

Novelou zákona o politických stranách chcel Hlina znížiť príspevok od štátu pre politické subjekty od roku 2014 o 15 percent. Nezaradený poslanec chcel takto ušetriť peniaze v štátnom rozpočte. 

V novele zákona o príspevku pri narodení dieťaťa Hlina neúspešne presadzoval, aby príplatok k príspevku dostávali rodičia okamžite iba pri narodení prvého dieťaťa. Pri druhom a treťom dieťati by po narodení dostali rodičia 30 percent hodnoty príspevku, po dovŕšení troch rokov dieťaťa 25 percent hodnoty príspevku, začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky ďalších 25 percent a posledných 20 percent dňom absolvovania desiatich rokov vzdelávania. Zabezpečiť sa tak má účelné využitie príplatku k príspevku. Pôvodne Hlina navrhoval, aby štát poskytoval príplatok iba na prvé dieťa, čím by ušetril ročne 17,12 milióna. 

Nezaradený poslanec chcel bojovať aj proti pitiu mladých. V novele zákona o vysielaní a retransmisii navrhoval rozšíriť zákaz vysielania reklamy na alkoholické nápoje okrem piva a vína na čas od 6:00 do 24:00, v súčasnosti je reklama na alkohol zakázaná od 6:00 do 22:00. Hlina v centre Bratislavy roky prevádzkuje viacero pohostinských zariadení. 

Po druhý raz, keď počas júnovej schôdze stiahol Hlina z rokovania parlamentu novelu rokovacieho poriadku, chcel nezaradený poslanec zmeniť spôsob hlasovania zákonodarcov. Národná rada viac ako poslednú dekádu hlasuje o všetkých prerokovaných bodoch o 11:00 a o 17:00. Hlina navrhoval, aby zákonodarcovia hlasovali o každom prerokovanom bode bezprostredne po ukončení rozpravy o ňom, respektíve by sa muselo hlasovať najneskôr po troch po sebe idúcich bodoch programu. 

Ďalšie dva návrhy predkladal Hlina po druhýkrát v aktuálnom volebnom období potom, ako mu ich vo februári parlament neschválil. Uplynula už teda polročná lehota, aby ich mohol opätovne predložiť na rokovanie NR SR. V novele zákona o inteligentných dopravných systémoch (IDS) v cestnej doprave presadzoval zrušiť ustanovenia o monitorovaní počtu prejazdených kilometrov po pozemnej komunikácii. Argumentuje, že to neupravuje ani smernica Európskeho parlamentu a Rady z júla 2010 o rámci na zavedenie IDS v cestnej doprave. Podľa ministerstva dopravy je monitorovanie prejazdených kilometrov v súlade s európskou smernicou. Národné dopravné informačné centrum, ktoré má vzniknúť pre poskytovanie služieb všetkým účastníkom dopravy, podľa rezortu dopravy bude vyhodnocovať prejdenú vzdialenosť anonymne bez toho, aby identifikoval konkrétne vozidlo. 

V novele zákona o vnútrozemskej plavbe Hlina neúspešne navrhoval, aby bol register plavidiel opäť verejný tak ako v minulosti. Po tom, čo sa register plavidiel stal v roku 2010 neverejným, vznikli podľa neho komplikácie s dostupnosťou údajov pre ďalšie konanie samosprávnych a štátnych orgánov, ale aj pre verejnosť. Mimoriadne nepriaznivá je v tejto spojitosti podľa neho situácia s tzv. hausbótmi, ktoré patria pod register plavidiel. Zverejnením registra plavidiel sa podľa ministerstva dopravy nevyrieši problematika státia hausbótov na určených miestach a devastácia priľahlých pozemkov vlastníkmi hausbótov. Príslušné orgány, ktoré majú v pôsobnosti riešenie problémov s hausbótmi, môžu do registra nahliadnuť a žiadať z neho výpis alebo odpis.

SaS neuspela s novelou zákona o cestnej doprave

Parlament neposunul do druhého čítania návrh na zmenu zákona o cestnej doprave, ktorý predložili poslanci za SaS Richard Sulík, Jozef Mihál a Lucia Nicholsonová. Opoziční poslanci navrhovali vypustiť v zákone podmienku, na základe ktorej je možné zaevidovať do koncesie ako vozidlo taxislužby len také vozidlo, ktoré má najviac päť rokov od uvedenia do prevádzky alebo najazdených najviac 100 000 kilometrov (km) s benzínovým alebo hybridným pohonom, alebo najviac 150 000 km s naftovým motorom. Uvedená podmienka je podľa nich neopodstatnená a neprimerane obmedzuje výkon povolania taxikára a poskytovanie taxislužby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona