Opozičné návrhy v parlamente neuspeli: O zákaze nedeľného predaja až v septembri

NETKY.SK • 11 Júl 2014, 11:41 • 2 min
Opozičné návrhy v parlamente neuspeli: O zákaze nedeľného predaja až v septembri

BRATISLAVA - Prenos telefónneho čísla od jedného operátora k druhému bezplatný nebude. Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou chcel poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený) zrušiť poplatok za prenos čísla.

slovakia

left justify in out

Návrhom reaguje podľa vlastných slov na nečinnosť Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ktorý sľúbil, že vyrokuje zrušenie poplatku, ale neurobil to. Podľa Beblavého má tento poplatok odradiť klienta od prenosu čísla k inému operátorovi. Poslanec pripomína, že v minulosti boli poplatky nižšie. Dnes si Telekom a Orange za prenos čísla podľa Beblavého účtujú osem eur, O2 nič.

 

KDH opäť neuspelo, stáčanie kilometrov na tachometroch trestné nebude

 

Kresťanskí demokrati opäť nepresadili tresty za stáčanie kilometrov na tachometroch motorových vozidiel. Navrhovali ich v novele Trestného zákona poslanci Pavol Zajac a Ján Hudacký. Parlament novelu dnes odmietol. "Opäť predkladáme návrh, aby pretáčanie, stáčanie tachometrov bolo trestným činom," povedal Zajac. Poukázal, že na Slovensku má pretočené tachometre okolo 40 percent ojazdených áut. "Hovoríme o 130.000 autách. Preto si myslíme, že by takáto činnosť, ktorá má masívne rozmery, mala byť trestným činom," uviedol Zajac.

 

Obce nebudú môcť rozhodovať o zániku daňového nedoplatku

 

Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý dnes neuspel so svojím návrhom novely zákona o správe daní. Parlament novelu neposunul do druhého čítania. Beblavý chcel dosiahnuť, aby obce ako správcovia daní mohli rozhodnúť o zániku daňového nedoplatku, ak je nevymožiteľný. Beblavý bol presvedčený, že nevymožiteľnosť daňového nedoplatku môže v praktickom živote orgánom územnej samosprávy spôsobovať značné nepríjemnosti, najmä čo sa týka záťaže rozpočtu. "Ak je výsledkom vymáhania takéhoto daňového nedoplatku väčší náklad ako výnos, nie je, pochopiteľne, účelné, aby bolo vymáhanie vôbec uskutočňované. Náklady súvisia najčastejšie s úhradou právnych služieb či iných odborných činností," uviedol Beblavý v dôvodovej správe.

 

Hazard bude naďalej prístupný aj pre poberateľov sociálnych dávok

 

Hazardné hry budú naďalej prístupné aj pre poberateľov sociálnych dávok či dlžníkov. Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o hazardných hrách z dielne opozičných poslancov OĽaNO. Obyčajní chceli dovoliť hazard len osobám, ktoré nepoberajú dávky v hmotnej núdzi, nemajú na krku exekúciu či dlhy v poisťovniach. Záujemcovia o hru by sa museli pred hraním preukázať preukazom totožnosti a podpísať vyhlásenie o oboznámení sa s rizikami hazardných hier. Prevádzkovateľ by podľa návrhu mal cez evidencie preveriť, či záujemca o hru nemá dlhy a nepoberá sociálne dávky.

 

O zákaze nedeľného predaja v supermarketoch rozhodnú poslanci v septembri

 

Parlament dnes nerozhodol o tom, či zakáže nedeľný predaj v supermarketoch, alebo nie. Poslanci NR SR za KDH, ktorí návrh predložili, totiž požiadali o presunutie hlasovania na septembrovú schôdzu a plénum im vyhovelo. O novele Zákonníka práce tak rozhodnú až v septembri. "Navrhujeme rozšíriť počet dní, počas ktorých nebude možné nariadiť prácu, ktorou je maloobchodný predaj, o všetky nedele a štátom uznané sviatky. Chceme, aby nedeľa bola dňom voľna pre každého," priblížili svoj návrh predkladatelia Július Brocka a Alojz Přidal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies