Opozičné návrhy v parlamente neprešli: Lipšic neuspel, zdravotná starostlivosť o deti sa meniť nebude

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 12:10 • 2 min
Opozičné návrhy v parlamente neprešli: Lipšic neuspel, zdravotná starostlivosť o deti sa meniť nebude

BRATISLAVA - Plne hradené návštevy v domácom prostredí chorého dieťaťa, ak to jeho zdravotný stav vyžaduje, povinnosť poskytnúť plánovanú zdravotnú starostlivosť pre deti najneskôr do troch mesiacov a jednoduché a rýchle vybavenie liečby v zahraničí pre deti, pokiaľ nie je možné liečbu poskytnúť na Slovensku, sa zavádzať nebudú.

slovakia

left justify in out

Poslanec NR SR Daniel Lipšic (nezaradený) dnes neuspel s návrhom novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorou chcel dosiahnuť tieto zmeny.

 

Predávajúci nemusí zákazníkovi oznámiť, odkiaľ má jeho telefónne číslo

Pravidlá pri reklamných telefonátoch sa meniť nebudú. Poslanci NR SR dnes nepodporili návrh novely zákona o ochrane spotrebiteľa od Miroslava Kadúca (OĽaNO) a Juraja Drobu (SaS), ktorý mal zaviesť povinnosť predávajúceho oznámiť, ako telefónne číslo zákazníka získal. Opoziční poslanci chceli takto zvýšiť úroveň ochrany spotrebiteľa a jeho informovanosti a predchádzať prípadom, keď sa pri komunikácii na diaľku nedodržiavajú pravidlá ochrany súkromia a osobných údajov. Predávajúci tak mal hneď na začiatku telefonátu povedať, ako telefónne číslo získal. Ak by to neurobil, mala mu hroziť pokuta do 10.000 eur.

 

Beblavý a Fedor neuspeli s novelou zákona o reštrukturalizácii

Nezaradený poslanci Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý a Martin Fedor dnes neuspeli so svojím návrhom novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Plénum NR SR ju pri hlasovaní neposunulo do druhého čítania. Ambíciou nezaradených poslancov bolo vytvoriť novelou podmienky pre lepšiu ochranu živnostníkov, ktorí sa opakovane stávajú obeťami reštrukturalizácie. To podľa predkladateľov ukázala aj aplikačná prax, najmä v odvetví stavebníctva.

 

Daňové licencie sa nezrušia, návrh SaS neprešiel

Daňové licencie sa na Slovensku nezrušia. Opoziční poslanci zo strany SaS dnes totiž neuspeli s takýmto návrhom v parlamente. Plénum Národnej rady (NR) SR neposunulo pri hlasovaní ich návrh novely zákona o dani z príjmov do druhého čítania. V súčasnosti platný zákon o dani z príjmov upravuje daňové licencie právnických osôb v rozpätí od 480 eur do 2880 eur ročne. Podľa poslancov z SaS má však toto súčasné nastavenie daňových licencií likvidačný potenciál na množstvo malých firiem, ktoré sú v strate z celkom objektívnych dôvodov a na druhej strane podvodníkov sa veľmi nedotkne, pretože tí disponujú dostatočnými ušetrenými zdrojmi na úhradu licencií.

 

Doložka vplyvu na rodinu pri zákonoch nebude

Povinnosť skúmať vplyv navrhovanej legislatívy na manželstvo, rodinu a rodinné prostredie sa zavádzať nebude. Poslanci NR SR dnes totiž nepodporili návrh novely Rokovacieho poriadku NR SR z dielne KDH. "Takouto úpravou dôjde k zvýšeniu ochrany manželstva a rodiny v súlade s ústavou, so základnými zásadami zákona o rodine a s cieľmi stanovenými ústavodarcom," tvrdil predseda KDH Ján Figeľ. Podľa jeho slov zmena Ústavy SR, ktorá od septembra 2014 posilnila ochranu a podporu manželstva, bola východiskom pri tomto návrhu. Predstavitelia KDH sú presvedčení, že jedným z predpokladov pre zabezpečenie účinnej ochrany manželstva a rodiny zákonom je aj posudzovanie vplyvu navrhovaného zákona, a to najmä vzhľadom na jeho hospodársky a finančný dosah na manželstvo, rodinu a rodinné prostredie.

 

OĽaNO po tretí raz neprešiel návrh na zlepšenie fungovania v Lesoch SR

Opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR za OĽaNO Ján Mičovský a Miroslav Kadúc dnes už po tretí raz neuspeli v parlamente so svojím návrhom na zlepšenie fungovania v Lesoch SR. Plénum NR SR opäť neposunulo do druhého čítania ich návrh novely zákona o štátnom podniku. Poslanci sú pritom presvedčení, že dlhodobé celospoločenské ciele musia mať prednosť pred krátkodobými neraz zištnými záujmami. Ich návrh sa týkal jediného štátneho podniku, Lesov SR. "Podniku, ktorý je najväčším a najbohatším štátnym podnikom Slovenska. S tým bohatstvom ide pokušenie, ktoré, ako už história dokázala, sa vie premeniť na reálne chyby, nedostatky aj veľmi zlé činy," opísal Mičovský.

 

Fľaše s alkoholom varovanie pre tehotné ženy nedostanú

Fľaše s alkoholom aj naďalej nebude povinné označovať varovaním pre tehotné ženy. Plénum Národnej rady SR dnes nepodporilo novelu zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov z dielne Daniela Lipšica (nezaradený), ktorý chcel takéto povinné značenie zaviesť. "Cieľom návrhu zákona je zaviesť do právneho poriadku povinnosť označovať každé spotrebiteľské balenie alkoholického nápoja varovným označením o škodlivosti pitia alkoholu u tehotných žien s možným negatívnym dosahom na zdravie ešte nenarodeného dieťaťa," píše sa v novele.

 

Kvórum pri referende sa rušiť nebude

Kvórum potrebné na platnosť referenda sa rušiť nebude. Zrušenie podmienky 50-percentnej účasti na plebiscite dnes na pôde NR SR nepresadil Daniel Lipšic (nezaradený). Opozičný poslanec zároveň v zmene Ústavy SR navrhoval, aby sa referendum konalo vždy v deň volieb do Národnej rady SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies