Opozičné návrhy opäť neuspeli: Neprešli zlaté padáky, ani pomoc mladým, uspel len Nagy

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 11:40 • 2 min
Opozičné návrhy opäť neuspeli: Neprešli zlaté padáky, ani pomoc mladým, uspel len Nagy

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD zamietol balíček deviatich zákonov, ktorým chceli opoziční poslanci pomôcť mladým lepšie sa uplatniť na trhu práce.

slovakia

left justify in out

"Mladí od 20 do 29 rokov tvoria až tretinu všetkých nezamestnaných. Vláda zverejnila v Stratégii SR pre mládež na roky 2014 až 2020, že 70 percent mladých chce odísť zo Slovenska," uviedol pri predstavení zákonov nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Opozičné strany neúspešne navrhovali právo na štátom financovanú absolventskú prax s príspevkom u zamestnávateľov, ktorí reálne absolventov prijímajú. Žiaci stredných odborných škôl by mali povinne vykonávať prax u skutočných, reálnych zamestnávateľov. V službách zamestnanosti sa mala zaviesť možnosť uhrádzať zamestnávateľom náklady na praktické vyučovanie. Verejný sektor by mal uznávať aj prax získanú počas štúdia a v rámci živnosti.

 

Podporu zamestnávania absolventov by podľa opozície pomohlo zlepšiť aj zníženie odvodov pre zamestnávateľa, podobne, ako to dnes funguje u dlhodobo nezamestnaných. Zamestnávateľ, ktorý zamestná absolventov stredných a vysokých škôl, by 12 mesiacov za nich platil nižšie odvody. Zjednotiť by sa mala aj suma, z ktorej stredoškoláci a vysokoškoláci nemusia platiť odvody, a to na 159 eur. 

 

Zlaté padáky v štátnych firmách zostanú

Zlaté padáky v štátnych firmách zostanú. Vládny Smer-SD dnes zamietol zákon o výbere a odmeňovaní zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu, v ktorom poslanci za OĽaNO Miroslav Kadúc, Igor Hraško a Ján Mičovský navrhovali zakázať odstupné alebo mimoriadne odmeny pri skončení funkcie pre manažérov v štátnych firmách. Zástupcom štátu návrh zakazuje kumulatívne poberanie odmien za výkon viacerých funkcií. Vychádza z pravidla "jedenkrát a dosť", odmenu umožňuje poberať len za funkciu, ktorú zástupca štátu začal vykonávať ako prvú. Manažéri teda budú môcť naďalej pôsobiť vo viacerých štátnych spoločnostiach, všetky ďalšie funkcie by ale vykonávali zadarmo. Za absencie na zasadnutiach orgánov spoločností navrhujú Kadúc, Hraško a Mičovský udeľovať zástupcom štátu sankcie.  Do funkcií vo firmách kontrolovaných štátom by sa podľa zákona mali vyberať ľudia výhradne transparentným výberovým procesom. "Dôležitým prvkom výberového procesu je možnosť neustálej kontroly zo strany verejnosti - zverejnenie výzvy na prihlásenie sa do výberu, zverejnenie prihlášky a dokladov kandidáta, verejné vypočutie prihlásených kandidátov, zverejnenie konečného návrhu na voľbu," uvádza sa v návrhu poslancov. Zástupcovia štátu by mali byť odmeňovaní podľa zásad legality, hospodárnosti, efektívnosti, účelnosti a transparentnosti. Odmeny by mali sčasti odzrkadľovať ekonomickú kondíciu spoločnosti. "Zákon je teda postavený hlavne na princípe motivácie - ak bude spoločnosť dosahovať dobré ekonomické čísla, t.j. zisk, vysoký ročný obrat, bude z toho profitovať nielen štát, ale aj zástupcovia štátu - predstavitelia spoločností s majetkovou účasťou štátu," uzatvárajú obyčajní. 

 

S vyberaním parkovného pred nemocnicami sa neskoncuje

S vyberaním parkovného pred nemocnicami sa neskoncuje. Vládny Smer-SD dnes v parlamente nepodporil novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorou chceli opoziční poslanci József Nagy (Most-Híd), Viliam Novotný (SDKÚ-DS), Branislav Škripek (OĽaNO) a nezaradený Martin Chren skoncovať s vyberaním parkovného pri nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach. „Ide nám o to, aby bolo parkovanie pri nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach zadarmo. Zákon bude garantovať, že parkoviská vo vlastníctve štátu, samosprávneho kraja alebo obce pri zdravotníckych zariadeniach budú pre pacientov a zdravotníckych pracovníkov bezplatné,“ vysvetlil Nagy. Ľudia sú podľa jeho slov právom nahnevaní, že pri návšteve lekára či chorého príbuzného musia platiť za parkovanie.

 

Nagy neuspel s obnovením nároku časti vdov na vdovskú penziu

Poslanec József Nagy (Most-Híd) neuspel so svojou novelou zákona o sociálnom poistení, ktorou chcel umožniť vdovám, ktoré ovdoveli pred 1. januárom 2004 a ktorým zanikol nárok na výplatu vdovského dôchodku, obnoviť nárok na výplatu vdovského dôchodku od dovŕšenia dôchodkového veku. Vládny Smer-SD právnu normu nepodporil. Zákon o sociálnom poistení podľa poslanca Mostu-Híd umožňuje každej vdove obnoviť nárok na výplatu vdovského dôchodku dovŕšením dôchodkového veku. "Takúto možnosť ale nemajú ženy, ktoré ovdoveli pred 1. januárom 2004, nakoľko predchádzajúca právna úprava vôbec neumožňovala obnoviť nárok na výplatu vdovského dôchodku dovŕšením dôchodkového veku," tvrdí Nagy. 

 

Samosprávy dostanú väčšie kompetencie pri likvidovaní paliny

Novela zákona o ochrane prírody a krajiny nepriniesla podľa poslanca NR SR Józsefa Nagya (Most-Híd) úľavu alergikom od ambrózie palinolistej (paliny). Preto predložil do parlamentu novelu, ktorá má dať väčšie kompetencie samosprávam. Parlament dnes návrh posunul do druhého čítania. „V posledných desaťročiach enormne narástla rozloha zanedbaných, nevyužitých pozemkov, o ktoré sa nikto nestará a sú zdrojom šírenia alergénneho peľu od jari do jesene. Tieto pozemky sa nachádzajú v bezprostrednej blízkosti miest a obcí. Pre likvidáciu nepôvodnej alergénnej rastliny, ktorá obťažuje milión obyvateľov najmä na juhu krajiny, ambrózie, ľudovo paliny, už existuje zákon, ktorý však nepriniesol žiadnu zmenu,“ povedal Nagy. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies