Opozičné návrhy dnes v parlamente úplne pohoreli

NETKY.SK • 3 September 2013, 14:11 • 2 min
Opozičné návrhy dnes v parlamente úplne pohoreli

BRATISLAVA - Daň z príjmov právnických osôb sa na Slovensku znižovať nebude. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž v utorok nepodporili novelu zákona o dani z príjmov, ktorú predložil Ivan Štefanec a Pavol Frešo (obaja SDKÚ-DS) a ktorou chceli znížiť sadzbu tejto dane pre firmy zo súčasných 23 % na 19 %.

slovakia

left justify in out

Toto opatrenie by podľa predstaviteľov opozície nemalo negatívny dopad na výber daní. Námietky však mal predseda finančného výboru Daniel Duchoň (Smer-SD). Zastáva názor, že vyššia sadzba dane zvyšuje príjmy do štátnej kasy, čo pomáha ozdravovať verejné financie. Opačný názor ako Duchoň mal Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). "Ak niečo ohrozuje fiškálnu konsolidáciu, tak je to nezodpovedná a nekompetentná politika vlády," vyhlásil ešte v júlovej rozprave. 

S novelou zákona o dani z príjmov v utorok nepochodili ani poslanci strany KDH Július Brocka a Alojz Přidal. Tí navrhovali zvýšiť sumu nezdaniteľnej časti základu dane ma daňovníka v závislosti od počtu nezaopatrených detí v rodine, konkrétne o 1 200 eur na každé dieťa. Podľa Brocku by to bola zásadná zmena v daňovom systéme v prospech rodín s deťmi. 

Ďalšia daňová legislatíva, ktorá nezískala podporu parlamentnej väčšiny, bola novela zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH). Jej autormi boli opäť poslanci SDKÚ-DS Ivan Štefanec a Pavol Frešo. Právnou úpravou chceli zrušiť koeficient na odpočet DPH. "Je to návrh Slovenskej asociácie malých podnikov, ktorý sme si osvojili a ktorý považujeme za užitočný, najmä z hľadiska zníženia administratívy,“ povedal v júli Štefanec. 

Výmenné lístky sa opozičným poslancom nepodarilo zrušiť

Výmenné lístky aj napriek snahe opozičných poslancov zostávajú aj naďalej pri návšteve lekára špecialistu povinné. Zrušiť ich chceli po piatich mesiacoch od zavedenia nezaradení poslanci Jana Žitňanská a Martin Chren. Argumentovali nedostatkom všeobecných lekárov. Svojich kolegov o potrebe zrušiť výmenné lístky však nepresvedčili. Parlament ich návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti nepodporil. Pacienti tak aj naďalej musia pred návštevou špecialistu najprv zavítať k svojmu všeobecnému lekárovi po odporúčanie.

Predkladatelia návrhu tvrdili, že kým na Slovensku pripadá na 100 tisíc obyvateľov 50 obvodných lekárov, v krajinách OECD je to 70 lekárov. "Toto spôsobuje preplnené čakárne, vysoký počet pacientov na jedného všeobecného lekára a úplné znemožnenie toho, čo by mal teoreticky, v súvislosti s výmennými lístkami vykonávať, teda manažovať pacienta a úzko spolupracovať s lekármi špecialistami," zdôvodňovali svoj návrh. 

Poslanci odmietli všeobecné diskusie v parlamente

Všeobecné diskusie k aktuálnym témam v parlamente nebudú. Zákonodarcovia dnes zamietli novelu rokovacieho poriadku, v ktorej OĽaNO navrhovalo, aby pravidelnou súčasťou programu schôdzí národnej rady bola okrem interpelácií aj všeobecná rozprava. Zákonodarcovia na nej mali diskutovať na aktuálne spoločensko-politické témy.

Samosprávne kraje sa nepremenujú na župy

Samosprávne kraje sa nepremenujú na župy a predsedovia samosprávnych krajov sa nebudú môcť oficiálne nazývať aj županmi, ako to navrhovali poslanci za SDKÚ-DS Pavol Frešo a Ľudovít Kaník. Parlament ich novelu zákona o samosprávnych krajoch neschválil.

"Označenie vyšších územných celkov ako samosprávnych krajov sa vo verejnosti veľmi neujalo, teda doposiaľ nevžilo ako ´ľudové pomenovanie´," argumentovali predkladatelia. V praxi sa podľa nich už často používa označenie vyššieho územného celku ako župa a jeho predseda župan. Tieto pomenovania používajú médiá, verejnosť i politici. Pomenovania župa a župan sú podľa Freša a Kaníka historikmi dokumentované ako slovenské výrazy. Z historického hľadiska je výraz župa praslovanského pôvodu, s jeho používaním začali už Štúrovci a na Slovensku boli župy oficiálne zavedené v Československej republike v roku 1923 na základe zákona o župnom zriadení, vysvetľovali. Župné zriadenie u nás fungovalo do roku 1928. "Existuje mnoho mylných názorov, že názov župa je prevzatý z maďarského jazyka. Nie je to pravda, keďže slovo župa v maďarčine ani neexistuje," konštatovali poslanci z SDKÚ-DS. 

Podmienky volieb do VÚC sa nezmenia

Podmienky volieb do vyšších územných celkov sa nezmenia. Parlament dnes zamietol dva návrhy noviel poslancov za OĽaNO, ktorými chceli zaviesť princíp rovnosti všetkých kandidátov vo voľbách do samosprávnych krajov a zároveň viac informácií o každom kandidátovi.

V prvej novele poslanec hnutia Jozef Viskupič menil mechanizmus obsadzovania volebných komisií tak, aby aj nezávislí kandidáti mali možnosť navrhnúť člena volebnej komisie. Umožniť sa tak malo dodržanie zásady rovnosti medzi jednotlivými kandidátmi. "Zjednodušene vyjadrené – na základe navrhovanej úpravy bude mať rovnocennú príležitosť navrhnúť člena volebnej komisie ktorýkoľvek kandidát a v súlade s procedurálnou spravodlivosťou bude existovať rovnaká pravdepodobnosť reálnej nominácie ktorejkoľvek navrhnutej osoby do volebnej komisie. Navrhovaný mechanizmus zabráni súčasnému znevýhodňovaniu nezávislých kandidátov a umožní aj im účasť na kreovaní volebných komisií,“ vysvetlil poslanec. 

Valorizácia dôchodkov o pevnú sumu neprešla

Spôsob valorizácie dôchodkov sa upravovať nebude. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž v utorok svojimi hlasmi nepodporili návrh novely zákona o sociálnom poistení z dielne Viliama Novotného a Ľudovíta Kaníka. Podľa ich legislatívneho návrhu by sa suma zvýšenia všetkých dôchodkových dávok (starobné, vdovské a invalidné) určovala z priemernej výšky konkrétnej dávky a až následne sa nižšia s týchto súm znížila o 50 %. Chceli tak reagovať na podnet od vdovy poberajúcej vdovský dôchodok, podľa ktorej súčasný spôsob výpočtu pevnej sumy valorizácie dôchodkov diskriminuje vdovy s nízkym starobným dôchodkom.

KDH neuspelo so zákonom o ochrane subdodávateľov

Návrh zákona o ochrane subdodávateľov verejných zákaziek pred druhotnou platobnou neschopnosťou už po druhý raz neprešiel. Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) ho totiž na utorkovej schôdzi neposunuli ani do druhého čítania. Víťazi zákaziek verejných obstarávaní by mali podľa návrhu zákona o ochrane subdodávateľov pri verejnom obstarávaní, ktorý do parlamentu predložili poslanci za KDH Ján Hudacký, Ján Figeľ a Július Brocka, povinnosť uhrádzať faktúry subdodávateľom v určených lehotách, inak by o zákazku prišli.

Simonova poľovnícka novela neprešla parlamentom

Diera v zákone o poľovníctve, ktorá podľa bývalého ministra pôdohospodárstva a podpredsedu strany Most-Híd Zsolta Simona vznikla prijatím aprílovej novely, ostáva nezaplátaná. Zákonodarný zbor totiž v utorok neodobril v prvom čítaní jeho poslanecky návrh na zmenu nedávno novelizovanej poľovníckej legislatívy. Simon spolu s ďalšími predstaviteľmi opozície upozorňoval na možný priestor pre korupciu a klientelizmus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona