Opozičná líderka je podozrivá v kauze pokusu o prevzatie moci v Bielorusku

NETKY.SK • 9 September 2020, 18:55 • 2 min
Opozičná líderka je podozrivá v kauze pokusu o prevzatie moci v Bielorusku

MINSK - Jedna z lídrov bieloruskej opozície počas pondelka zmizla, potom ju zadržali na hraniciach s Ukrajinou. Teraz je zatknutá a má štatút podozrivej osoby v kauze pokusu o prevzatie moci v Bielorusku.

slovakia

left justify in out

Opozičná líderka Maria Kolesniková, ktorú zadržali bieloruské orgány, je podozrivou z prípadu pokusu o prevzatie moci. Oznámila to jej právnička Ľudmila Kazak. Uviedla, že sa jej podarilo stretnúť s Kolesnikovou vo vyšetrovacej väzbe, kam bola aktivistka po zadržaní prevezená.

 

Zadržanie na hraniciach

7. septembra bieloruská opozícia oznámila únos Kolesnikovej v Minsku. Nasledujúce ráno štátna televízna spoločnosť Bieloruska informovala, že opozičná politička bola zadržaná na hraniciach s Ukrajinou. Prezident Alexander Lukašenko uviedol, že dôvodom bolo porušenie pravidiel pre prekročenie štátnej hranice.
 

Podľa námestníka ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka sa bieloruské orgány pokúsili násilne vykázať Kolesnikovú z krajiny, ona tomu však zabránila. Agentúra Interfax-Ukrajina uviedla, že žena si roztrhla pas a odmietla opustiť územie Bieloruska.

 

img

 

Podľa verzie bieloruskej pohraničnej služby Kolesniková spolu s ďalšími dvoma predstaviteľmi bieloruskej opozície prešli obvyklou hraničnou kontrolou a vydali sa k hranici Bieloruska s Ukrajinou. Ich auto však po ceste náhle zrýchlilo a "vtedy bola z neho Kolesniková akoby vyhodená". Následne bola zadržaná za pokus o nedovolené prekročenie štátnej hranice.

 

Prevzatie moci
Trestné konanie vo veci pokusu o prevzatie moci v Bielorusku sa začalo kvôli vytvoreniu opozičnej Koordinačnej rady. Generálny prokurátor krajiny uviedol, že činnosť tohto orgánu je zameraná na poškodenie národnej bezpečnosti Bieloruska.

 

Členovia Koordinačnej rady však tvrdia, že všetky určené ciele a metódy sú zákonné a sú v súlade s bieloruskou ústavou.


Prezídium Koordinačnej rady tvorilo sedem ľudí vrátane Márie Kolesnikovej. V tejto chvíli šesť členov rady buď opustilo Bielorusko, alebo ich zadržali. Na slobode v krajine zostáva iba nositeľka Nobelovej ceny Svetlana Aleksijevičová.
 

img

 

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vyhlásil, že nebude komunikovať s Koordinačnou radou, pretože nevie "kto sú títo ľudia". Všetky návrhy predložené radou označil za "katastrofu pre bieloruský národ".

 

Voľby a protesty

Maria Kolesniková je jednou z najvýznamnejších osobností protivládnych protestov v Bielorusku. Viedla predvolebný štáb bankára Viktora Babaryka, ktorý bol zadržaný a uväznený. Po týchto udalostiach vstúpila Kolesniková do štábu zjednotenej opozície a vo voľbách podporila Lukašenkovu hlavnú rivalku Svetlanu Cichanovskú.

 

Po tom, čo úradujúci prezident Alexander Lukašenko opäť vyhral prezidentské voľby, sa v krajine začala vlna masových protestov.

 

Svetlana Cichanovská opustila Bielorusko v obave o svoju bezpečnosť. Maria Kolesniková zostala v krajine a pokračovala vo svojich politických aktivitách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies