Opozičná SDKÚ chce v parlamente zmeniť zákon o DPH

NETKY.SK • 10 Jún 2013, 13:25 • 2 min
Opozičná SDKÚ chce v parlamente zmeniť zákon o DPH

BRATISLAVA - Opozičná SDKÚ-DS chce v spolupráci s predstaviteľmi živnostníkov a malých podnikov v parlamente presadiť zmenu zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH), ktorou by sa mal zrušiť koeficient na odpočet DPH.

slovakia

left justify in out

"Je to návrh Slovenskej asociácie malých podnikov, ktorý sme si osvojili a ktorý považujeme za užitočný, najmä z hľadiska zníženia administratívy,“ vyhlásil na pondelkovej tlačovej besede po stretnutí so zástupcami malých podnikateľov a živnostníkov podpredseda strany Ivan Štefanec. Okrem tejto zmeny chce SDKÚ-DS už na júnovej schôdzi parlamentu presadiť aj zníženie sadzby dane z príjmov pre právnické osoby zo súčasných 23 % na pôvodných 19 %.

Opozičná strana spolu so zástupcami malých podnikov upozorňuje, že v súčasnosti sa v praxi uplatňuje pri určitých účtovných prípadoch tzv. pomerné odpočítanie dane. To znamená, že ak napríklad podnikateľ, platca DPH, dodáva svoje tovary a služby, ktoré sú zo zákona oslobodené od DPH, je povinný uplatňovať koeficient, ktorý sa vypočíta ako podiel, v ktorého čitateli sú výnosy bez dane z tovarov a služieb za kalendárny rok, pri ktorých je daň odpočítateľná, a v ktorého menovateli sú výnosy bez dane zo všetkých tovarov a služieb za kalendárny rok. "Princíp je v tom, že my hovoríme, ak som platca DPH, tak som platca a mal by som si odrátať všetko. Ak štát niekoho oslobodzuje, tak ja na to nemôžem doplácať,“ upozorňuje prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona