Opozičná SaS predstavila sedem opatrení na zvýšenie platobnej schopnosti firiem

NETKY.SK • 1 December 2014, 12:25 • 2 min
Opozičná SaS predstavila sedem opatrení na zvýšenie platobnej schopnosti firiem

BRATISLAVA – Nestabilná legislatíva, zadržiavanie dane z pridanej hodnoty (DPH) či neplatenie faktúr – to sú hlavné problémy, ktoré navrhuje riešiť opozičná strana SaS v záujme zlepšenia podnikateľského prostredia na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Od nového roka preto plánuje do parlamentu postupne predkladať sedem opatrení zameraných na zvýšenie platobnej schopnosti a toku peňazí v ekonomike. Podporu pre ne mieni hľadať u kolegov z opozície, ale aj medzi poslancami vládneho Smeru-SD.

 

Liberáli navrhujú, aby sa firmy v reštrukturalizácii nesmeli uchádzať o štátne a verejné zákazky, ani byť ich subdodávateľom. Pre mnohých malých podnikateľov je podľa podpredsedníčky SaS Jany Kiššovej súčasný stav likvidačný, pomôcť im má preto ďalšie opatrenie. "Ak sa firma dostane do reštrukturalizácie, môže jej subdodávateľ bez akýchkoľvek sankcií a postihov okamžite vypovedať všetky zmluvné vzťahy s touto firmou alebo môže pre ňu pozastaviť práce aj bez vypovedania zmluvy," priblížila.

 

Strana je tiež presvedčená, že návrh na vyhlásenie konkurzu by mal mať možnosť podať aj jeden veriteľ s nesplatenou pohľadávkou minimálne 30 dní po splatnosti bez toho, aby musel označiť ďalšieho veriteľa s nesplatenou pohľadávkou. Sulíkovci zároveň presadzujú, aby faktúra, ktorú si firma uvedie do účtovníctva, bola považovaná za oprávnenú v plnej výške a 60 dní po splatnosti sa stala automaticky exekučným titulom.

 

Nezodpovední štatutárni zástupcovia firiem by sa mali od budúceho roka dostať do registra diskvalifikovaných osôb, čo im znemožní ďalšie podnikanie na tri roky. "Nám sa táto doba zdá príliš nízka, myslíme si, že je to málo na takýto sankčný postih. Navrhujeme predĺžiť túto lehotu z troch na päť rokov," zdôraznila Kiššová.

 

SaS chce navyše skrátiť možnosť zadržiavať DPH pri daňovej kontrole zo súčasného jedného roka na najviac štyri mesiace. "Toto mnohým podnikateľom komplikuje život. Spoločnosti, ktoré pracujú s veľkými objemami, s nízkymi maržami, to často dostáva do platobnej neschopnosti, musia si peniaze požičiavať, čo ich stojí peniaze aj čas a bráni im to v podnikaní," uviedla jej podpredsedníčka s tým, že ak sa počas kontroly nepreukáže krátenie dane, daňový úrad bude musieť uhradiť dotknutej firme sankčný úrok.

 

Posledné opatrenie sa týka zodpovednosti za platenie DPH. Kiššová upozornila, že dnes je za platenie DPH jednej firmy zodpovedná druhá firma, ktorá je s ňou v obchodnom vzťahu. To označila za absolútny nezmysel, túto zodpovednosť preto strana navrhuje zrušiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies