Opozičná politička pre obavy zo zatknutia ušla z Kambodže do exilu

NETKY.SK • 6 Október 2017, 11:56 • 2 min
Opozičná politička pre obavy zo zatknutia ušla z Kambodže do exilu

PHNOM PÉNH - Kambodžská politička Mu Sochua, ktorá je podpredsedníčkou opozičnej Kambodžskej strany národnej záchrany (CNRP), pre obavy zo zatknutia ušla do exilu.

slovakia

left justify in out

Začiatkom tohto týždňa ju totiž zdroj blízky vláde varoval, že ju plánujú počas víkendu zadržať. Mu Sochua uviedla, že ujsť z krajiny bolo ťažké rozhodnutie, ktoré nikdy neplánovala. Obáva sa však, že by sa ju pokúsili umlčať, zavreli by ju do väzenia a mesiace by strávila zdĺhavými súdnymi procesmi. Momentálne je v Bangkoku, odkiaľ sa plánuje presunúť na ďalšie miesto.

Jej kolegu Kema Sokhu, lídra CNRP a bojovníka za ľudské práva, zadržali začiatkom minulého mesiaca v jeho dome za prítomnosti 200 policajtov. Dôvodom bolo obvinenie z vlastizrady. Premiér Hun Sen minulý týždeň oznámil, že v krajine zvýšia počet zásahov proti ľuďom, ktorí sa dopustili tohto zločinu.

Prenasledovanie opozičných lídrov je v Kambodži častým javom, situácia sa začína zhoršovať pre blížiace sa voľby, naplánované na 29. júla 2018. Premiér Hun Sen alebo jeho spojenci v Kambodži vládne už od roku 1985.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona