Opozíciu upútali pomery v obciach, predložila štyri novely zákona

NETKY.SK • 21 Marec 2015, 15:43 • 2 min
Opozíciu upútali pomery v obciach, predložila štyri novely zákona

BRATISLAVA - Dovedna štyri návrhy na novelizáciu zákona o obecnom zriadení predložili opoziční poslanci na aktuálnu schôdzu parlamentu. Dva pochádzajú z dielne KDH, po jednom predložili nezaradení poslanci Daniel Lipšic a Martin Fedor.

slovakia

left justify in out

Cieľom prvého návrhu KDH je dosiahnuť, aby prvé zasadnutie obecného či mestského zastupiteľstva po komunálnych voľbách mohlo mať charakter len ustanovujúcej schôdze so skladaním sľubu novozvolených poslancov. Poslanci Pavol Zajac, Jozef Bobík a Ján Hudacký chcú takto zabrániť praktikám, keď odchádzajúci starosta alebo primátor po prehratých voľbách zvoláva staré zastupiteľstvo a narýchlo schvaľuje zmluvy alebo rozpočet.

 

Pavol Abrhan, Monika Gibalová a Marián Radošovský (všetci KDH) zase majú v pláne obmedziť činnosť odchádzajúceho starostu či primátora po komunálnych voľbách. Kým úrad neprevezme nový šéf samosprávy, podľa ich návrhu nemá mať právomoc uzatvárať nové zmluvy, udeľovať odmeny zamestnancom obce či predávať majetok obce.

 

Danielovi Lipšicovi zase prekáža súčasný stav v súvislosti s hlavnými kontrolórmi obcí a miest. Opozičný poslanec tvrdí, že až v desiatich percentách obcí je táto pozícia neobsadená. Obec môže byť bez hlavného kontrolóra v prípade, ak sa do volieb neprihlási žiadny záujemca, obecné zastupiteľstvo nikoho nezvolí alebo voľbu kontrolóra vôbec nevyhlásia. Lipšic preto navrhuje, aby kontrolóra v takomto prípade dočasne ustanovil Najvyšší kontrolný úrad spomedzi svojich zamestnancov. Jeho mzdu má refundovať dotknutá samospráva.

 

Martin Fedor chce svojou novelou zákona posilniť právo verejnosti na informácie tým, že bude umožnený jej prístup na rokovania mestských a obecných komisií. Poslanec tvrdí, že rokovania obecných zastupiteľstiev sú už dnes verejné, a je preto logické, aby aj komisie, ktoré zastupiteľstvo zriaďuje, rokovali verejne.

 

O osude všetkých štyroch návrhov, ktoré sú v prvom čítaní, rozhodne plénum na budúci týždeň v rámci pokračujúcej 48. schôdze NR SR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies