Opozícii povolili protestný pochod v centre Moskvy

NETKY.SK • 26 Január 2012, 12:42 • 2 min
Opozícii povolili protestný pochod v centre Moskvy

Opozícii povolili protestný pochod v centre Moskvy - Politika Presne mesiac pred prezidentskými voľbami v Rusku budú môcť tisíce odporcov vlády po prvý raz pochodovať centrom Moskvy. Magistrát totiž prekvapivo ustúpil požiadavke opozície a schválil trasu

slovakia

left justify in out

img

Presne mesiac pred prezidentskými voľbami v Rusku budú môcť tisíce odporcov vlády po prvý raz pochodovať centrom Moskvy. Magistrát totiž prekvapivo ustúpil požiadavke opozície a schválil trasu demonštrácie plánovanej na 4. februára.
      Ruské úrady dosiaľ povoľovali len demonštrácie bez protestných pochodov. V sobotu budúceho týždňa očakávajú organizátori najmenej 50.000 účastníkov, informovala agentúra DPA.
      Rokovania o demonštrácii boli veľmi náročné, uviedol dnes opozičný politik Vladimir Ryžkov. "Nie je to žiadaný, ale napriek tomu dobrý variant pre protestné hnutie," povedal pre rádio Echo Moskvy. Vedenie mesta sa predtým pokúsilo protestné zhromaždenie presunúť na okraj ruskej metropoly.
      Hneď po oficiálnom povolení demonštrácie avizovalo podľa Echa Moskvy na sociálnych sieťach účasť vyše 30.000 ľudí. Demonštranti žiadajú najmä slobodné voľby, v poslednom čase sa zintenzívnili aj výzvy na ukončenie éry Vladimira Putina, exprezidenta a terajšieho premiéra, ktorý sa znova uchádza o post hlavy štátu.
      Traja kandidáti v prezidentských voľbách medzitým apelovali na Putina, aby sa pred voľbami zúčastnil na televíznej debate po vzore Západu. Putin podľa doterajších plánov chce do diskusie poslať len svojho zástupcu s odôvodnením, že kvôli pracovnému vyťaženiu nemá čas.
      "Poslať do štátnej televízie nejakého úbohého spolupracovníka je ponížením ďalších kandidátov," vyhlásil pre noviny Izvestija nacionalistický politik Vladimir Žirinovskij. Podľa jeho slov ide o jasné porušenie volebného zákona. Výzvu podpísali aj komunista Gennadij Ziuganov a Sergej Mironov z ľavicovej strany Spravodlivé Rusko.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona