Opozícia vyzvala Fica, aby sám prišiel so zmenou zákona o reštrukturalizácii

NETKY.SK • 16 Február 2015, 16:02 • 2 min
Opozícia vyzvala Fica, aby sám prišiel so zmenou zákona o reštrukturalizácii

BRATISLAVA - Firma, ktorá prejde reštrukturalizáciou, sa bude môcť ďalej uchádzať o verejné zákazky len vtedy, ak uspokojí svojich veriteľov v sume aspoň 65 % z oprávnených pohľadávok.

slovakia

left justify in out

Navrhuje to 50 opozičných poslancov Národnej rady SR, ktorí dnes vyzvali premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby sám pripravil zmenu zákona o konkurze a reštrukturalizácii.
     

Poslanci tak chcú chrániť živnostníkov a malých podnikateľov, ktorým veľké stavebné firmy nesplácajú faktúry a mnohým z nich preto hrozia exekúcie. Návrh podľa nich rieši situáciu komplexne. "My sa naozaj stávame svedkami účelových reštrukturalizácií. Niekto zistil, že to je výborná vec reštrukturalizovať, lebo vám súd posvätí to, že nemusíte zaplatiť faktúry," zdôvodnil Alojz Hlina (nezaradený) na tlačovej konferencii v parlamente.
     

Zároveň však má novela pomôcť v konkrétnom prípade reštrukturalizácie stavebnej firmy Váhostav, ktorej reštrukturalizačný plán by mal byť schválený niekedy koncom marca. Ak by premiér deklaroval, že je pripravený prijať takúto zmenu, spoločnosť by podľa Hlinu prehodnotila svoj plán. Poslanec sa domnieva, že inak by Váhostav uspokojil len okolo 30 % pohľadávok. "Pokiaľ však bude vedieť, že je pripravená takáto novela zákona, je vysoký predpoklad, že dôjde k vyššiemu uspokojeniu veriteľov, ktorých je 1300," dodal.
     

Poslanec za KDH Pavol Zajac sa navyše ohradil voči premiérovým tvrdeniam z minulého týždňa, že problémy subdodávateľov s platbami spôsobila politika lacných diaľnic za vlády Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS) a vtedajšieho ministra dopravy Jána Figeľa (KDH). "Ceny do súťaží, ktoré boli spustené, kalkulovali slobodne a dobrovoľne manažmenty firiem, aj Váhostavu a Doprastavu. Lídri slovenského stavebníctva ponúkli takéto ceny," zdôraznil s tým, že vysúťažené ceny sú na úrovni bežnej aj v Európe.
     

Ako zákonodarcovia upozornili, opozičné návrhy na riešenie situácie živnostníkov a malých firiem vládny Smer-SD opakovane zmietol zo stola. Výzvu premiérovi preto považujú za poslednú šancu, ktorou môže on sám ukázať, "za koho kope". Novelu by mal podľa nich pripraviť urýchlene, najlepšie v skrátenom legislatívnom konaní.

 

Fico v reakcii pre TASR zopakoval, že za súčasné problémy subdodávateľov veľkých stavebných firiem sú zodpovedné pravicové strany, ktoré boli súčasťou Radičovej vlády. "Počas predchádzajúceho volebného obdobia totiž populisticky prišli s filozofiou lacných diaľnic, pričom akceptovali extrémne nízke ceny zo strany dodávateľov, za ktoré nebolo možné tieto diaľnice postaviť," podčiarkol. Vláda už podľa neho pripravuje odpoveď na túto situáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies