Opozícia volá po odhalení konečných užívateľov výhod pri obchode so štátom

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 14:33 • 2 min
Opozícia volá po odhalení konečných užívateľov výhod pri obchode so štátom

BRATISLAVA - Pri všetkých finančných transakciách so štátom, a to v rámci verejných obstarávaní, zdravotného poistenia, dotácií, eurofondov, privatizácií či predaja majetku štátu a samospráv musí právnická osoba potvrdením z banky deklarovať, kto je konečný užívateľ výhod.

slovakia

left justify in out

To je podstata návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorú na najbližšiu schôdzu NR SR predložili predstavitelia strán OĽaNO, SaS a NOVA.

 

Zaviesť odkrývanie konečného užívateľa výhod sa opozícia pokúsila už v decembri cez pozmeňujúci návrh k aktuálnemu zákonu o verejnom obstarávaní. Smer-SD to však odmietol, schválil vlastný návrh a spolu s Mostom-Híd a Sieťou aj uznesenie, že v prvom štvrťroku 2015 vznikne aj register konečných užívateľov výhod, ktorí stoja za schránkovými firmami. To sa však nestalo.

 

Šéf NOVA Daniel Lipšic upozornil, že podľa ich novely bude musieť právnická osoba preukázať svoju vlastnícku štruktúru nielen v čase verejného obstarávania, ale aj po celý čas, kým trvá zmluva so štátom. Ak to neurobí, štát bude musieť povinne od zmluvy odstúpiť. Potvrdenia bánk o konečnom beneficientovi majú byť verejné. Rukavica je hodená, záleží len, či ju Robert Fico zdvihne, alebo nie," odkázal na dnešnej tlačovej konferencii líder OĽaNO Igor Matovič.

 

Podpredseda SaS Ľubomír Galko poslancom Mosta-Híd a Siete odkázal, že vládna strana si s nimi povytierala dlážku. "Presvedčili sa, že so Smerom-SD nemá zmysel spolupracovať," povedal na margo spomínaného zatiaľ nenaplneného uznesenia, ktoré v pléne získalo 115 hlasov.

 

Podstatou súčasného zákona o verejnom obstarávaní je, že súčasťou verejných zákaziek budú môcť byť len tie právnické osoby, ktoré preukážu vlastnícke vzťahy až po úroveň fyzickej osoby. Výnimku tvoria akciové spoločnosti kótované na burzách v členských štátoch EÚ, Európskeho hospodárskeho priestoru a OECD, ako aj ich dcérske spoločnosti. Tieto firmy totiž podľa predkladateľa musia splniť rad náročných kritérií, a preto nemôže ísť o klasické schránkové firmy. Tým uchádzačom vo verejnom obstarávaní, ktorí budú nepravdivo informovať o svojej majetkovej štruktúre, bude hroziť pokuta od Úradu pre verejné obstarávanie vo výške od 1000 do 10.000 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies