OPOZÍCIA: Vláda nezruší FNM ďalšie tri roky

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 16:37 • 2 min
OPOZÍCIA: Vláda nezruší FNM ďalšie tri roky

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica najbližšie tri roky nezruší Fond národného majetku SR (FNM). Tvrdia to poslanci platformy Liberálna dohoda, podľa ktorých bude fond fungovať až do roku 2016.

slovakia

left justify in out

Vláda tak podľa poslanca Juraja Miškova nenaplní jednu zo svojich priorít, keďže Robert Fico v apríli minulého roka tvrdil, že zrušenie fondu bude jednou z jej prvoradých úloh. To, že FNM nebude zrušený ani v najbližších troch rokoch, podľa exministra hospodárstva vyplýva z návrhu postupu zrušenia FNM, ktorý vypracoval samotný fond.

Poslanci z Liberálnej dohody chcú preto do parlamentu predložiť vlastný návrh zákona, ktorý umožní fond zrušiť. "Tento návrh zákona je už vlastne pripravený, totižto vypracovali ho kolegovia ešte počas pôsobenia na ministerstve hospodárstva,“ povedal poslanec Daniel Krajcer na štvrtkovom brífingu pred budovou Fondu národného majetku SR.

Ďalší z poslancov platformy, Martin Chren, zároveň upozorňuje, že samotné fungovanie fondu ďalšie tri roky bude stáť daňových poplatníkov zhruba šesť miliónov eur. FNM pritom podľa jeho slov hľadá aj poradcu na zrušenie, ktorý má vypracovať analýzu postupu zrušenia, čo by malo stáť tri milióny eur. "Takáto analýza však v skutočnosti existuje, Fond národného majetku si ju dal vypracovať už za predchádzajúcej vlády,“ upozorňuje Chren s tým, že vtedy stála približne 10 tisíc eur.

Podľa minuloročných zámerov Ministerstva hospodárstva SR by mal FNM ukončiť svoju činnosť v septembri 2013. Rezort ešte vlani navrhol, aby sa právnym nástupcom FNM stala takzvaná Národná správcovská spoločnosť, ktorá bude spadať do jeho kompetencie.

Hovorca ministerstva Stanislav Jurikovič v súčasnosti tvrdí, že už minulá vláda avizovala zrušenie FNM, no žiadne konkrétne kroky neboli realizované. Zároveň pripúšťa, že pôvodný plán nebude naplnený. "Ambiciózny plán, ktorý tu bol, vzhľadom na 2,5 mld. eur majetku v správe FNM a niekoľko súdnych sporov v objeme cca 400 mil. eur, nebude naplnený. Tvorba zákona si vyžaduje odborne zhodnotenie a prípravu, aby neprišlo k poškodeniu štátu, a aby bol vytvorený zákon o zrušení, ktorý ochráni majetok a akcie štátu spravovane FNM,“ dodal pre agentúru SITA Jurikovič.

Fond národného majetku SR je právnickou osobou zriadenou v roku 1991. Zmyslom jeho existencie a teda aj hlavnou činnosťou je prevod majetku štátu určeného na privatizáciu na neštátne subjekty. Na základe privatizačných rozhodnutí fond uzaviera zmluvy o predaji podnikov alebo ich častí, respektíve zakladá akciové spoločnosti k rovnakému dňu, kedy nadobúda majetok určený na privatizáciu od štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona