Opozícia vidí v školstve neonormalizáciu, ministerstvo to odmieta

NETKY.SK • 20 November 2013, 11:55 • 2 min
Opozícia vidí v školstve neonormalizáciu, ministerstvo to odmieta

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva sa drží pojmu neonormalizácie ako máloktoré ministerstvo, čo je veľmi nešťastné. Vyhlásil to dnes poslanec a člen Ústavnoprávneho výboru NR SR Martin Poliačik (SaS) na margo navrhovanej novely školského zákona, ktorú výbor odporučil schváliť.

slovakia

left justify in out

Podľa právnej normy triedy druhého stupňa základných škôl a stredných škôl budú môcť byť od januára 2014 plnšie. Novela okrem zvýšenia počtu žiakov stanovuje aj minimálne limity. Zároveň ruší možnosť využiť jazykový certifikát ako náhradu maturitnej skúšky z cudzieho jazyka.

Tieto zmeny vníma Poliačik ako škodlivé. "Kým doteraz v školstve bola snaha dávať viac slobody napr. do rúk učiteľom, dávalo sa viac právomocí riaditeľom, teraz z nich budú už len úradníci. Je tu obrovská miera etatizmu. Zákon zavádza minimum aj maximum žiakov bez toho, aby sa na tom mohli dohodnúť zúčastnené strany. Teraz do toho vstúpi štát a všetko nám nadiktuje zvrchu," povedal opozičný poslanec.

Poliačikovi sa nepáči ani úplné zrušenie uznávania spomínaných certifikátov. "Miesto toho, aby povedali, že tieto uznávame a tieto nie, povieme si, že štátny papier je nadovšetko a certifikáty neuznáme," podotkol. Podľa poslanca mnohí, ktorí v školstve pracujú, mu hovoria, že sú dva negatívne dôsledky súčasného riadenia. "Ľudia, ktorým záleží na kreativite a modernizácii školstva, aby sme sa približovali k civilizovanejšiemu svetu, takí zo školstva odchádzajú a ľudia, ktorým vyhovovalo zaraďovať sa do šedého priemeru, ktorí si radi nechávajú všetko nadiktovať, takí v školstve prosperujú," dodal.

Štátny tajomník ministerstva školstva Štefan Chudoba (nominant Smeru-SD) Poliačikove tvrdenia odmieta. "Školstvo je v problémoch. Naše aktivity nevyplývajú z toho, že ktosi niečo povie. Všetky návrhy sú iniciované niekým. Napríklad otázka certifikátov je návrh Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií. Všetky kroky sú diskutované s odbornou verejnosťou," deklaroval.

Podľa Chudobu je pravdou, že školstvo je mimoriadne rozptýlené. "Riadi ho päť rezortov. Je podfinancované, a to nás núti hľadať možné racionalizačné prvky, ako je stanovenie minimálneho a maximálneho počtu žiakov v triedach," vysvetlil.

V minulom školskom roku bola uznaná náhrada maturitnej skúšky z cudzieho jazyka 1395 žiakom, čo predstavovalo 2,41 percenta maturantov z cudzieho jazyka. Rezort chce uznávanie certifikátov zrušiť, "nakoľko ich poskytujú rôzne inštitúcie, ktorých úroveň nie je možné kontrolovať zo strany štátu, rovnako nie je možné kontrolovať a preverovať úroveň priebehu a administrácie skúšky". Proti sú jazykové školy, ktoré tvrdia, že ide o medzinárodné certifikáty, ktoré majú u zamestnávateľov vyššiu váhu než slovenská maturita.

Ministerstvo školstva napokon zmiernilo svoj pôvodný návrh v časti týkajúcej sa počtov žiakov v triedach. Pôvodne navrhovalo, aby v triedach prvého stupňa mohlo byť maximálne 28 žiakov. Napokon počty žiakov v triedach prvého až štvrtého ročníka nemení, strop pre prvý ročník je 22 žiakov, pre druhý až štvrtý ročník základných škôl 25. Zvyšujú sa však maximálne počty žiakov na druhom stupni, a to z 28 na 29 a v strednej škole z 30 na 31. V triede, v ktorej sú žiaci dvoch ročníkov prvého stupňa základnej školy, môže byť maximálne 24 žiakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies