Opozícia: Váhostav-SK má peniaze na to, aby zaplatil veriteľom

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 18:42 • 2 min
Opozícia: Váhostav-SK má peniaze na to, aby zaplatil veriteľom

BRATISLAVA - Podlžnosti stavebnej spoločnosti Váhostav-SK by mali vyrovnať akcionári a majitelia firmy, nie štát. Myslia si to predstavitelia opozície, ktorí sa opierajú o účtovnú závierku firmy.

slovakia

left justify in out

"Váhostav má 147 miliónov eur aktív a 143 miliónov eur záväzkov. Zo 147 miliónov eur aktív je 52 miliónov eur pohľadávok, najmä voči Národnej diaľničnej spoločnosti, splatných tento rok. A plus je tam 17 miliónov eur v hotovosti na účtoch," opísal nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Daniel Lipšic na dnešnej tlačovej konferencii strán KDH, SaS, OĽaNO a SDKÚ-DS.
     

Z toho podľa neho vyplýva, že polovicu záväzkov, teda 70 miliónov eur má Váhostav-SK v likvidných aktívach tento rok. "Zo svojich aktív môže na 50 % vyplatiť všetkých veriteľov, zabezpečených aj nezabezpečených. To, že mu prichádza na pomoc Robert Fico a chce, aby sme to zaplatili my všetci z daní, je krytie podvodu Váhostavu Juraja Širokého," vyhlásil Lipšic.
     

Opozícia zároveň prichádza s vlastným pozmeňujúcim návrhom k vládnej novele Obchodného zákonníka. "Vďaka nášmu návrhu budú veriteľom Váhostavu záväzky splnené v plnom rozsahu, ale z majetku Váhostavu, nie z verejných financií," vyhlásil Lipšic.
     

Opozičný návrh spočíva v tom, aby v prípade, že dlžník nie je v predlžení, museli byť uspokojené pohľadávky veriteľov v plnej výške, na 100 %. Opozícia teda chce, aby súd v takomto prípade povinne zmenil reštrukturalizačný plán firmy a stanovil, že budú uspokojené pohľadávky veriteľov na 100 %.
     

"Tá časť pohľadávky, ktorá nebude splatená v prvom roku, sa bude kapitalizovať. To znamená, že veritelia získajú akcie Váhostavu a moc rozhodovať o jeho zisku," doplnil Lipšic. Všetci veritelia tak budú podľa neho na 100 % vyplatení z peňazí a majetku Váhostavu-SK. Lipšic tvrdí, že premiér Fico chce vyplatiť 50 % zo štátnych peňazí.
     

Šéf KDH Ján Figeľ považuje za spravodlivé, aby za škody a dlžoby niesli zodpovednosť akcionári a majitelia Váhostavu-SK. Ľubomír Galko zo SaS vyzval premiéra Fica, aby sa ospravedlnil za konanie firmy Váhostav-SK. Je zaň totiž podľa Galka zodpovedný. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies