Opozícia v Poľsku naberá na sile, Tusk sa chce stať opäť premiérom

NETKY.SK • 6 Júl 2021, 19:08 • 2 min
Opozícia v Poľsku naberá na sile, Tusk sa chce stať opäť premiérom

VARŠAVA - Bývalý predseda Európskej rady a poľský expremiér Donald Tusk, ktorého počas víkendu zvolili za predsedu najsilnejšej poľskej opozičnej strany, vyzval oponentov súčasnej pravicovej vlády na uzavretie "paktu o neútočení".

slovakia

left justify in out

Tusk sa v utorok stretol s predsedom hornej komory poľského parlamentu Tomaszom Grodzkim, ktorý je rovnako členom opozičnej Občianskej platformy. O posilnení opozície rokuje s lídrami ďalších strán a predstaviteľmi politického života.

 

img


Tusk v roku 2001 patril medzi spoluzakladateľov Občianskej platformy. Do čela proeurópskej strany sa vrátil v sobotu. Ako uviedol, jednotu zrejme nemožno očakávať vo všetkých oblastiach, opozičné sily by sa však mali vyhnúť vzájomným konfliktom.

 

Pakt o neútočení by podľa neho v praxi znamenal, že rozdielne názory budú predmetom diskusie a strany v opozičnom tábore na seba nebudú útočiť.

 

img


Pred návratom do poľskej politiky Tusk vyhlásil, že chce pomôcť v boji proti "zlu" terajšej pravicovej vlády.

 

Zmena politického myslenia v krajine

Občianska platforma vládla v Poľsku osem rokov, pričom počas väčšej časti tohto obdobia bol Tusk premiérom. V roku 2015 získala moc konzervatívna strana Právo a spravodlivosť, ktorá so svojimi dvoma menšími koaličnými partnermi vedie v prieskumoch verejnej mienky. Parlamentné voľby v Poľsku sú naplánované na jeseň roku 2023.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies