Opozícia uspela, poslanci pôjdu na prieskum na daňové úrady

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 09:58 • 2 min
Opozícia uspela, poslanci pôjdu na prieskum na daňové úrady

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR z finančného výboru pôjdu na poslanecký prieskum na bratislavské daňové úrady.

slovakia

left justify in out

Termín sa ešte spresní. Rozhodli o tom dnes jednohlasne na návrh Ivana Švejnu (Most-Híd) a Pavla Zajaca.

 

Dôvodom je snaha overiť si aj priamo u zamestnancov medializované informácie o údajných problémoch zavádzania nového informačného systému daňovej správy. Ten bol spustený do ostrej prevádzky od marca.

"Nechceme hovoriť s vedením finančnej správy, ale s pracovníkmi. Preto nemá zmysel ísť do Banskej Bystrice, kde je hlavné sídlo a kde by nám šéfovia hovorili, že všetko perfektne funguje. Podľa nás je najhoršia situácia v Bratislave, preto navrhujeme hlavné mesto," vysvetlil Zajac. Predseda výboru Daniel Duchoň (Smer-SD) totiž opozícii odporučil, aby poslanci išli do Banskej Bystrice, napokon súhlasil s Bratislavou.

 

Exminister financií Ivan Mikloš (nezaradený) je presvedčený, že ak sa členovia snemovne chcú dopátrať, či bol pri zavádzaní nového systému skutočne chránený verejný záujem, existujú na to relevantné podklady, a to zo zasadnutia krízovej komisie, ktorú on zriadil ešte v roku 2012. "Náš systém bol dobrý, nebolo len dosť času na zavedenie a testovanie. Súčasný systém je násobne drahší a zároveň sú pochybnosti o jeho fungovaní. Prieskum môže byť užitočný, ale nebude relevantný z hľadiska zistenia skutočného stavu. Pýtajte sa, aké firmy sú za týmto predraženým tendrom, ktorý bol ešte za prvej Ficovej vlády. Zápisy z komisie sú tam, pýtajte sa nezávislých odborníkov," odporučil.

 

Podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) súčasnú situáciu na finančnej správe nemožno porovnávať s rokom 2012, keď daňový systém úplne skolaboval. "V roku 2012 bolo na finančnej správe zhorenisko. Nefungovalo nič, systémy vôbec nefungovali. Dnes všetko v zásade funguje," zdôraznil.

 

Pripustil však, že nový informačný systém finančnej správy má problémy. Zdôvodnil to jeho veľkosťou. "Je najrobustnejší z hľadiska interakcie s občanom aj s verejnými inštitúciami. Okrem toho má svoju nábehovú krivku a dolaďovanie," podotkol minister financií s tým, že nový daňový systém sa menil takmer po 20 rokoch. "Teraz sa musíme naučiť pracovať s niečím iným," upozornil.

 

Tiež pripomenul, že zavádzanie nového systému pozorne sledujú aj parlamentné výbory. "Na prsty sa systému pozerajú aj opoziční poslanci. Mnohí z nich boli v roku 2012 svedkami katastrofy, ale musíme dôverovať tomu, že systém, za ktorý sme zaplatili IBM, postupne nabehne do tých kontúr, že nebude problémom pre tých, ktorí s ním pracujú, ani pre daňovníkov," doplnil minister.

 

Pre rezort financií je podľa Kažimíra kľúčové, ako funguje výber daní na Slovensku. "Za mesiac marec vybrala finančná správa o 120 miliónov eur na daniach v hotovosti viac, ako bola pôvodná prognóza. Z tohto pohľadu systém funguje. Sú vyplácané vratky na dani z pridanej hodnoty (DPH), neotvárajú sa kontroly, ako to bolo v roku 2012," podčiarkol minister.

 

Pri kolapse daňového systému v roku 2012 sa podľa neho otvárali tisícky kontrol, aby sa nevyplácali vratky na DPH. "Táto situácia tu dnes nie je. Chcem, aby aj finančná správa mohla hlásiť zlepšenie a na to potrebujeme trochu trpezlivosti," dodal Kažimír.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies