Opozícia: Správu o čerpaní eurofondov by mal plénu predniesť osobne premiér

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 13:06 • 2 min
Opozícia: Správu o čerpaní eurofondov by mal plénu predniesť osobne premiér

BRATISLAVA – Predstavitelia opozície očakávajú, že premiér Robert Fico (Smer-SD) bude chlap, zoberie na seba zodpovednosť za čerpanie eurofondov a osobne prednesie budúci týždeň v Národnej rade (NR) SR správu o čerpaní týchto zdrojov. Na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente to spoločne vyhlásil nezaradený poslanec Jozef Kollár, Pavol Zajac (KDH) a Ivan Švejna (Most-Híd).

slovakia

left justify in out

"Robert Fico sa z politickej zodpovednosti za katastrofálnu situáciu v čerpaní eurofondov nevyzlečie," myslí si Kollár. Pokiaľ sa totiž bude držať len faktov, ktoré sú z dielne rezortu financií, bude musieť podľa neho priznať tri veci.

 

Prvou je, že Slovensko nemá k dnešnému dňu vyčerpaných z eurofondov ešte približne štyri miliardy eur. "Pripusťme, že nejaká suma sa ešte do konca tohto roku vyčerpá. Odhadujem ale, že aj tak objem nevyčerpaných eurofondov dosiahne približne dve miliardy eur a viac," avizuje Kollár.

 

Druhým faktom, ktorý bude musieť premiér priznať, je podľa neho ten, že objem nepreplatených súhrnných žiadostí o platbu sa ku dnešnému dňu pohybuje na úrovni 990 miliónov eur. A tretím je údaj ministerstva financií o tom, že objem korekcií k eurofondom sa v súčasnosti približuje k sume 300 miliónov eur. "Toto sú tri úplne postačujúce fakty, ktoré hovoria o tom, že Slovenská republika je v čerpaní eurofondov druhá od konca. Horší ako Slováci sú v tejto téme už len Rumuni," dodal Kollár.

 

Poslanec Zajac doplnil, že pre Slovensko je čerpanie eurofondov životne dôležité, pretože z investícií sa 82 % financuje práve z eurofondov. "Vláda Roberta Fica začala už ôsmy rok svojho vládnutia, preto nesie plnú politickú zodpovednosť," podčiarkol.

 

Aj podľa Švejnu je zjavné, že vláda zlyhala v manažmente eurofondov. "Je evidentné, že musíme nájsť veľmi rýchlo nejaké riešenie, ktoré by minimalizovalo straty a je jasné, že niekto za to musí niesť politickú zodpovednosť," doplnil. Opoziční poslanci si teraz chcú počkať, ako dopadne diskusia parlamentu k tomuto bodu, naplánovaná na budúci týždeň v stredu (20.5.).

 

O čerpaní eurofondov určených na roky 2007 až 2013 budú poslanci NR SR hovoriť v pléne po tom, čo tento bod zaradil na aktuálnu schôdzu predseda parlamentu Peter Pellegrini. Keď sa schôdza 5. mája začala, Smer-SD zaradenie tejto správy navrhovanej opozíciou odmietol.

 

Diskusia o eurofondoch sa do programu schôdze dostala po tom, ako opozičný poslanec Kollár avizoval, že bude iniciovať mimoriadne rokovanie pléna k tejto téme. Potrebné podpisy už mal vyzbierané.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona