Opozícia sa v parlamente zjednotila

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 17:59 • 2 min
Opozícia sa v parlamente zjednotila

BRATISLAVA – Celá opozícia sa dnes v parlamente zjednotila a odišla z rokovacej sály pri voľbe generálneho prokurátora. Spoločne všetci opoziční poslanci predstúpili pred novinárov.

slovakia

left justify in out

„Dnes sa Smer rozhodol, že ukončí všetko svoje chcenie. Uvedomil si, že stačí mu ešte post generálneho prokurátora a všetko bude pod jeho vládou. Je nám ľúto, že sa takto rozhodli. Som rada, že sa celá opozícia zjednotila na tom, že nebude tomu prisluhovať. Apel na poslancov za Smer nestačí,“ povedala podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová (OľaNO).

Podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša prvýkrát od roku 1989 bol generálny prokurátor zvolený len hlasmi jednej strany. „Už len chýba, aby prijal členskú legitimáciu Smeru a vraciame sa pred rok 1989. Ako demokratická opozícia sa na takejto voľbe nemôžeme zúčastniť. Máme stále ako kandidáta Jozefa Čentéša,“ vyhlásil. Demokratická opozícia musí podľa neho urobiť všetko preto, aby nástup totality zastavila.

Takto to komunisti podľa predsedu SaS Richarda Sulíka robili vždy. „Vždy jednali z pozície sily. Na jednej strane Roberta Fica chápem, lebo keby zasadol riadny generálny prokurátor a začal by vyšetrovať, kto vlastnou hlavou zohnal 40 miliónov a kto aké podpísal sponzorské zmluvy, tak tomu pánovi by zrejme nebolo všetko jedno,“ uviedol Sulík, ktorému tento deň pripomína noc dlhých nožov z roku 1994, keď pod rúškom demokracie bolo páchané zlo. „Aj Hitler sa dostal k moci demokratickým spôsobom,“ vyhlásil.

Premiér Robert Fico potrebuje podľa predsedu NOVA Daniela Lipšica svojho generálneho prokurátora, pretože potrebuje pre seba, svojich ľudí, sponzorov, oligarchov sľubovanú istotu, že sa nič nestane a že budú môcť fungovať nad zákonom, že budú môcť mať imunitu beztrestnosti. „Sú konkrétne dôkazy, písomné zmluvy o nelegálnom financovaní Smeru, nahrávky. Vyšetrovanie v týchto veciach zastavila prokuratúra a preto Fico potrebuje mať na mieste generálneho prokurátora svojho človeka, aby mal istotu, že on a jeho sponzori budú môcť pokojne spávať, že budú stále môcť mať pocit, že stoja nad zákonom,“ zdôraznil Lipšic.

Tým, že poslanci za Smer sa rozhodli zvoliť druhého kandidáta na post generálneho prokurátora vtedy, keď je právoplatne zvolený kandidát, rozhodli sa podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára deštruovať právny štát a demokraciu. „Dôvod je jednoduchý. Boja sa, že ak by to nebol ich generálny prokurátor, tak by veci, ktoré chcú, aby boli zakrývané, sa dostali na svetlo Božie. Báli by sa, že by sa začalo vyšetrovanie,“ upozornil.

Podľa predsedu KDH Jána Figeľa sa 18. jún stane čiernym dňom demokracie a ústavnosti na Slovensku, pretože vládna strana sa rozhodla uprednostniť moc pred právom. Nerešpektovala princípy právneho štátu a ústavnosti a obsadila post generálneho prokurátora novou voľbou pri existencii kandidáta na tento post. „Dva roky trval tento scenár, až ho úspešne v záujme svojej moci a Smeru, ale nie v záujme Slovenska, naplnil Robert Fico v koordinácii s Ivanom Gašparovičom a Ivettou Macejkovou. Odmietame sa podieľať na tejto voľbe. Budeme naďalej dôsledne obhajovať ústavnosť a princípy právneho štátu,“ povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona