Opozícia sa takmer zjednotila, 60 jej členov chce zrušiť Mečiarove amnestie

NETKY.SK • 5 Október 2014, 11:43 • 2 min
Opozícia sa takmer zjednotila, 60 jej členov chce zrušiť Mečiarove amnestie

BRATISLAVA - Celkovo 60 opozičných poslancov NR SR sa podpísalo pod návrh ústavného zákona, ktorým sa majú zrušiť amnestie Vladimíra Mečiara.

slovakia

left justify in out

Právnou normou, na ktorej schválenie je potrebných minimálne 90 hlasov poslancov, sa bude plénum zaoberať už na októbrovej schôdzi. Z radov opozície svoje podpisy nepridali len Mikuláš Dzurinda, Daniel Lipšic, Miroslav Beblavý, Mária Rittomská (všetci nezaradení), Pavol Frešo (SDKÚ-DS), Gábor Gál (Most-Híd) a Štefan Kuffa (OĽaNO).
      

Zrušenie tzv. Mečiarových amnestií je dlhodobou agendou KDH. "Ak tu zostalo po období Vladimíra Mečiara niečo pod kobercom, tak určite sú to tieto nemorálne a podľa nás aj protiprávne amnestie, ktoré opakovane navrhujeme zrušiť. Ak Smer-SD chce jasným spôsobom toto obdobie prekonať, tak my tomu ponúkame otvorenú a konštruktívnu spoluprácu," povedal pre TASR predseda KDH Ján Figeľ.
      

Doplnil, že KDH chce zrušením Mečiarových amnestií otvoriť dvere pre dôsledné vyšetrenie, stíhanie a potrestanie tých, ktorí páchali akty štátneho zločinu alebo teroru. Zrušenie amnestií by umožnilo súdiť aktérov zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska koncom augusta 1995. Z tohto skutku bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša spred 15 rokov. Amnestie udelil Vladimír Mečiar ako zastupujúci prezident.
      

Figeľ upozornil, že štát nesmie sám seba, svoje orgány, svojich činovníkov amnestovať. "Štát má dbať v prvom rade o bezpečnosť a spravodlivosť svojich občanov, to je jeho prvoradá povinnosť," zdôraznil.
      

Poslanci mali túto problematiku na stole naposledy v júni 2014, keď sa o zrušenie amnestií neúspešne pokúšal Ján Mičovský (OĽaNO) cez pozmeňujúci návrh k novele Ústavy SR. V decembri 2012 zase KDH vtedy neúspešne navrhovalo uznesenie, ktorým by parlament amnestie odsúdil. Vo vyhlásení mal parlament konštatovať, že to boli nemorálne a bezprecedentné rozhodnutia nezodpovedajúce princípom právnej istoty a spravodlivosti. V texte tiež malo byť, že prijatie týchto amnestií zabránilo objasniť, vyšetriť a potrestať všetkých tých, ktorí tento hanebný čin zavlečenia prezidentovho syna a občana SR mimo územia SR zosnovali a uskutočnili. Opozícii však chýbala pri tejto téme podpora vládneho Smeru-SD. Jeho predseda Robert Fico totiž tvrdí, že tieto amnestie sú amorálne, avšak z právneho hľadiska nezrušiteľné.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies