Opozícia sa s koalíciou na zmenách vo výboroch nedohodla

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 19:12 • 2 min
Opozícia sa s koalíciou na zmenách vo výboroch nedohodla

BRATISLAVA - Opozícii a koalícii sa nepodarilo dohodnúť na zmenách vo výboroch tak, ako to žiadali niektorí opoziční poslanci. Po viac ako hodinovom rokovaní poslaneckého grémia to dnes oznámil predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

slovakia

left justify in out

"Nie je možné vždy vyhovieť absolútne. Nedospeli sme k dohode," oznámil šéf SNS. Základná požiadavka časti opozície bola, aby sa Miroslav Beblavý (nezaradený) presunul do Výboru NR SR pre financie a rozpočet a Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA) do Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

 

Sťažnosti opozície sa objavili v marci počas ustanovujúcej schôdze. Beblavý vtedy vyhlásil, že sa po rokoch vracia tzv. trestný výbor pre neposlušných poslancov. Beblavý bol zaradený do Zahraničného výboru NR SR. "Ja som sa nikdy neštítil žiadnej práce. Ale v strane #Sieť som bol zodpovedný za program v oblasti verejných financií, preto vnímam ako povinnosť voči svojim voličom zaoberať sa témami, za ktoré ma sem zvolili. Preto navrhujem, aby som bol zaradený do Výboru NR SR pre financie a rozpočet," povedal Beblavý. Nespokojná so zaradením do výboru je aj Simona Petrík (nezaradená), ktorá by chcela byť členkou ľudskoprávneho výboru.

 

Opozícia kritizuje aj rozdelenie kresiel v brannobezpečnostnom výbore. Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) tvrdí, že vládna koalícia nerešpektuje výsledok parlamentných volieb a vo Výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť chce mať superväčšinu. Poslanec upozornil, že koalícia má 81 poslancov a opozícia 69.

 

"Teda pomer hlasov vo výboroch je 8:7 či 7:6. Je zarážajúce, že pri niektorých kľúčových výboroch tento pomer rešpektovaný nie je. V brannobezpečnostnom výbore bol doteraz pomer hlasov koalície a opozície 7:6, teraz to je 7:5, pritom koalícia má menej hlasov ako v minulom volebnom období. Tento výbor bude kľúčový na to, aby sa v ňom rokovalo o rôznych kauzách a korupcii, a zrejme bude výbor potrebné zvolávať často," povedal Lipšic.

 

Danko v marci prisľúbil pri riešení týchto požiadaviek ústretovosť. "Na najbližšom rokovaní NR SR sa prerokuje zaradenie poslancov do výborov tak, aby sa dosiahla funkčnosť parlamentu. Bude sa hľadať cesta a vôľa k tomu, aby sa situácia doriešila," uistil. Opozícia vtedy tento prísľub ocenila.

 

Danko tiež nezaradených poslancov upozornil, že každý z nich bol zvolený za nejakú stranu. "Ak by malo prísť na rokovanie 150 poslancov a každý by mal svoju požiadavku, nezložili by sme parlament. Sú tu nejaké mechanizmy," upozornil v marci šéf NR SR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies