Opozícia sa pokúsi odvolať ministra Pavlisa

NETKY.SK • 12 Február 2015, 13:04 • 2 min
Opozícia sa pokúsi odvolať ministra Pavlisa

BRATISLAVA - Opozícia sa pokúsi v parlamente odvolať ministra hospodárstva Pavla Pavlisa.

slovakia

left justify in out

Dnes k iniciatíve opozičných strán OĽaNO, NOVA a SaS pripojili popisy aj poslanci NR SR za KDH. Ako agentúru SITA informoval predseda NOVA Daniel Lipšic, návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze podajú v piatok. Šéf parlamentu má na jej zvolanie sedem dní, ak o to požiada najmenej 30 poslancov. Schôdza, ktorej jediným bodom bude odvolávanie ministra hospodárstva Pavlisa, sa teda uskutoční na budúci týždeň.

 

Zástupcovia opozičných strán OĽaNO, NOVA a SaS začali zbierať poslanecké podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu ešte koncom januára. Dôvodom je možný konflikt záujmov pre Pavlisovo pôsobenie vo firme Port Service. Tá sa pre neúspech v privatizácii Slovenskej plavby a prístavov v roku 2002 súdi o odškodné vyše 60 miliónov eur so štátnym Fondom národného majetku SR (FNM). Šéf rezortu hospodárstva v januári vysvetľoval svoj vzťah a pôsobenie v spoločnosti Port Service pred parlamentným výborom pre hospodárske záležitosti, no opozičných poslancov nepresvedčil. "Minister neodpovedal na kľúčovú otázku, odkiaľ mal 600-tisíc korún (20-tisíc eur), ktoré zaplatil ako súdny poplatok, aby spoločnosť mohla pokračovať v súdnom spore so štátom," povedal po rokovaní výboru Lipšic. Podstatná otázka podľa predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka je, odkiaľ bolo spomínaných 600-tisíc korún, keď minister Pavlis tvrdí, že neboli jeho. "Tejto otázke sa systematicky a vytrvale vyhýbal, túto odpoveď sme sa nedozvedeli," povedal po rokovaní výboru. 

 

Pavlis tvrdí, že od roku 2006 so spoločnosťou Port Service, a. s. nemá nič spoločné. Ako ďalej uviedol, na valnom zhromaždení pôsobil ako overovateľ, ktorý nemá žiadne kompetencie, ktorý len dohliada na to, že všetky úkony spojené s valným zhromaždením sú v súlade so zákonom. Minister tiež podotkol, že v momente, ako sa skončilo valné zhromaždenie v júli 2006, sa jeho činnosť so spoločnosťou Port Service, a. s. skončila. "To znamená, že od druhej polovice roka 2006, keď som potom nastúpil ako poslanec Národnej rady SR, som so spoločnosťou nemal nič spoločné," povedal. 


Na prípad spoločnosti Port Service upozornila občianska aktivistka Veronika Remišová, ktorá je poslankyňou v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. Spor FNM s Port Service najprv v roku 2008 vyhral štát. Vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka podľa Remišovej podal dovolanie a Najvyšší súd SR v inom zložení rozhodol v neprospech štátu. Podľa výročnej správy FNM za rok 2013 ide o jeho druhý najvyšší súdny spor. Port Service (šéfom predstavenstva bol Pavlis) podal žalobu na FNM v decembri 2002. Vtedajší predseda poslaneckého klubu za Smer v NR SR Robert Fico onedlho nominoval Pavlisa za člena dozornej rady fondu. Pavlis bol podľa aktivistky Remišovej v konflikte záujmov. Keď bol vo FNM poskytol Port Service pôžičku vo výške 600-tis. korún na odvolanie proti rozsudku krajského súdu v roku 2006, keďže firma neuspela. 


Akcionárom Port Service je podľa Obchodného registra SR od augusta 2006 firma Castelo Holdings NV na ostrove Curacao. Dovtedy, od mája 2003, bola spoločníkom Port Service spoločnosť Port Service Bratislava, spol. s r.o. (PSB), Pavlis bol predsedom predstavenstva Port Service od decembra 2001 do júna 2003. Konateľom PSB bol od júla 1992 do júla 2006 (od decembra 1993 do apríla 1995 spolu s Andrejom Babišom). Jedným z troch akcionárov tejto spoločnosti je firma Fin-Mark, spol. s r.o., ktorú vlastní Pavlis s manželkou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona