Opozícia sa má s Kaliňákom dohodnúť na účinnosti volebných zákonov

NETKY.SK • 20 Október 2013, 11:18 • 2 min
Opozícia sa má s Kaliňákom dohodnúť na účinnosti volebných zákonov

BRATISLAVA - KDH už avizovalo, že návrhy zákonov nepodporí, pretože neprešli ich návrhy.

slovakia

left justify in out

Na účinnosti volebných kódexov by sa mali na budúci týždeň dohodnúť opozičné strany s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Účinnosť nových pravidiel je jednou z vecí, na ktorých sa doteraz nedokázali dohodnúť. Kaliňák navrhuje, aby nové volebné kódexy platili už od jarných prezidentských volieb, s čím opozícia nesúhlasí, pretože predvolebná kampaň na prezidentské voľby sa už začala. Opozícia chce, aby nové pravidlá platili až od parlamentných volieb. Ako kompromis však navrhuje budúcoročné jesenné komunálne voľby.

Otvorenou ešte zostáva aj otázka zvýšenia váhy preferenčných hlasov. OĽaNO presadzuje, aby sa trojpercentné kvórum pre posun na kandidačnej listine zrušilo. Kaliňák avizoval, že si vie predstaviť, zníženie tohto kvóra z troch na dve percentá. V súčasnosti sa kandidát posunie vyššie na kandidačnej listine, ak získa tri percentá z hlasov, ktoré voliči dali strane, za ktorú kandiduje. Kaliňák si vie predstaviť, že po novom by kandidátovi na posun stačili dve percentá, čo by podľa neho zachovalo aj určitú mieru rozhodovania politických strán o zložení svojich poslaneckých klubov.

KDH už avizovalo, že návrhy zákonov nepodporí, pretože neprešli ich návrhy. Ako povedal pre agentúru SITA poslanec NR SR za KDH Pavol Zajac, prvým bola zmena počtu volebných obvodov z jedného na viac a minimálne vzdelanie pre starostov. „Bez splnenia týchto návrhov KDH zákony nepodporí,“ zdôraznil. 

Opozícia k vládnemu návrhu zákona o podmienkach volebného práva predložila 19 pozmeňujúcich návrhov. Kaliňák z toho sedem akceptoval. Ide napríklad o zastúpenie každého kandidujúceho subjektu v okrskovej volebnej komisii, alebo obmedzenie pasívneho volebného práva pre odsúdených za úmyselný trestný čin. Naopak, okrem návrhov KDH minister neakceptoval napríklad návrh OĽaNO, aby do NR SR mohli kandidovať aj nezávislí kandidáti. 

K zákonu o volebnej kampaní opozícia predložila 23 pozmeňujúcich návrhov. Kaliňák z toho akceptoval 14. Opozícii napríklad prešlo vytvorenie nezávislého kontrolného orgánu na kontrolu financovania strán a volebnej kampane, ale aj zrušenie zákazu viesť kampaň pre tretie strany, s čím prišlo ministerstvo. Kaliňák však nesúhlasil s opozičným návrhom zrušenia predvolebného moratória, alebo zrušenia finančných limitov na kampaň.

Národná rada SR posunula v septembri návrhy volebných zákonov do druhého čítania. Podľa Kaliňákom predložených návrhov politické strany budú môcť na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac tri milióny eur, kandidáti na prezidenta maximálne pol milióna eur a nezávislí kandidáti na predsedov samosprávnych krajov najviac štvrť milióna eur, rovnako ako kandidáti na primátorov Bratislavy a Košíc. Všetci budú povinne zverejňovať údaje nielen o tom, koľko peňazí na kampaň minuli, budú tiež musieť informovať, odkiaľ peniaze majú. Zákon zavádza tzv. transparentné účty, ku ktorým bude mať prístup verejnosť. Politické strany teda budú musieť mať peniaze určené na volebnú kampaň na osobitnom účte v banke, ktorý zriadia pre každú kampaň samostatne. Údaje z účtu povinne zverejnia na internete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies