Opozícia: Rozpočet sme nepodporili, lebo je rizikový a dokazuje bezradnosť vlády

NETKY.SK • 12 December 2013, 17:40 • 2 min
Opozícia: Rozpočet sme nepodporili, lebo je rizikový a dokazuje bezradnosť vlády

BRATISLAVA – Schválený rozpočet na rok 2014 nekonsoliduje verejné financie, bude tlmiť hospodársky rozvoj Slovenska a nerieši problémy zamestnanosti v krajine. Súčasne je rizikový, neudržateľný a je dôkazom nekompetentnosti a bezradnosti vlády Roberta Fica (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Takéto prívlastky uštedrili rozpočtu opozičné strany KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd. Ich predstavitelia to vyhlásili na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR po tom, ako zákon roka odobril parlament. Opozícia ho pri hlasovaní nepodporila.

"Odmietli sme ho preto, lebo štátny rozpočet tak ako je navrhnutý a teraz už aj schválený, nekonsoliduje verejné financie, bude tlmiť hospodársky rozvoj Slovenska, nerieši problémy zamestnanosti, skôr ich bude prehlbovať a preto prinesie ľuďom viac neistoty," zdôraznil predseda KDH Ján Figeľ. Súčasne podľa neho rozpočet znamená mínusovú štrukturálnu konsolidáciu, čo je na škodu Slovenska. Znamená to rýchle zadlženie krajiny, pričom dlh štátu na budúci rok dosiahne takmer 57 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára je rozpočet okrem iného podriadený ambíciám Smeru-SD vyhrať prezidentské voľby v roku 2014. "Schválenie rozpočtu je dôkazom toho, že Smer-SD nechce alebo nevie dodržať sľuby dané voličom," myslí si Bugár. Spomenul napríklad sľub neprinášať žiadne nové dane, čo vláda podľa neho porušila zavedením daňových licencií.

Rozpočet skritizoval aj poslanec SDKÚ-DS a bývalý minister financií Ivan Mikloš. Schválený zákon roka podľa neho zhorší dlhodobú udržateľnosť verejných financií a konsolidačné úsilie bude mínusové. "Najmä preto, lebo väčšina opatrení je dočasného a jednorazového charakteru," upozornil. Rozpočet podľa jeho slov nevytvára predpoklady pre lepšiu budúcnosť Slovenska a pre to, aby mala krajina zdravú, rastúcu ekonomiku. "Naopak, je založený na filozofii po nás potopa," dodal Mikloš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies