Opozícia prisudzuje zodpovednosť za zlé čerpanie eurofondov Ficovi

NETKY.SK • 16 Máj 2015, 12:10 • 2 min
Opozícia prisudzuje zodpovednosť za zlé čerpanie eurofondov Ficovi

BRATISLAVA – Zodpovednosť za slabé čerpanie eurofondov a hroziacu stratu miliónov z európskych zdrojov pripisujú opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). Upozorňujú, že Slovensko môže prísť až o dve miliardy eur, ktoré nestihne minúť do konca tohto roka. Parlament by sa mal témou zaoberať na budúci týždeň v stredu (20.5.).

slovakia

left justify in out

Za osem rokov vyčerpala Slovenská republika menej ako dve tretiny z balíka 11,5 miliardy eur a na zvyšok jej zostáva už len necelých osem mesiacov. Nezaradený poslanec Jozef Kollár zo strany SKOK poukázal na to, že ku koncu apríla čerpal štát len 10,5 % peňazí z celoročného plánu a suma neuhradených žiadostí o platbu od vlaňajšieho októbra narástla z 526 miliónov eur na "hrozivých" 990 miliónov eur.

 

"Neschopnosť vlády v oblasti čerpania eurofondov spôsobuje nielen stratu príležitosti pre krajinu, ale je doslova ekonomickou katastrofou. U projektov, ktoré nebudú do konca tohto roka dokončené, budeme musieť vrátiť aj tie finančné zdroje, ktoré sme už vyčerpali. A zaplatíme to všetci z našich daní," zdôraznil Kollár.

 

Za katastrofu prepadnutých eurofondov podľa neho nesie politickú zodpovednosť Fico. "Navyše, ak premiér a jeho ministri svoje zlyhanie vedome zakrývajú, páchajú na občanoch Slovenska doslova ekonomickú vlastizradu. Premiér Fico by mal preto vyvodiť vlastnú politickú zodpovednosť a neschovávať sa za správu podpredsedu vlády Vážneho," vyzval Kollár.

 

Nulovú korupciu a o polovicu menej byrokracie potrebujú eurofondy podľa nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého, ktorý je podpredsedom mimoparlamentnej strany Sieť. "Eurofondy nefungujú preto, že im vládne korupcia riadená priamo z najvyšších miest a zároveň sú sužované neuveriteľnou byrokraciou, za ktorú sú väčšinovo zodpovedné slovenské ministerstvá," domnieva sa.

 

Beblavý je presvedčený, že jasné pravidlá na získavanie európskych prostriedkov by odbúrali vybavovačov a korupčné medzičlánky. Zriadenie nového štíhleho orgánu na dozor nad veľkými verejnými obstarávaniami by malo zabrániť korupcii a zdržiavaniu pri nákupoch. "Zavedením hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov za porušenie zákonov zosobníme škody, ktoré občanom Slovenskej republiky vznikajú," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies