Opozícia presviedča plénum o potrebe zmeny pri voľbe riaditeľov škôl

NETKY.SK • 22 September 2016, 10:35 • 2 min
Opozícia presviedča plénum o potrebe zmeny pri voľbe riaditeľov škôl

BRATISLAVA - Obce a vyššie územné celky, ktoré sú zriaďovateľmi škôl, by mali prísť o právo odmietnuť kandidáta na riaditeľa školy či školského zaradenia. Túto kompetenciu im chcú vziať opoziční poslanci z OĽaNO-NOVA a SaS. O ich návrhoch podobných noviel zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve diskutujú poslanci na úvod desiateho rokovacieho dňa deviatej schôdze Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) chce zmenou právnej normy odpolitizovať voľbu riaditeľa školy. Jej návrh počíta s návratom k stavu, kedy zriaďovateľ nemohol odmietnuť kandidáta na riaditeľa. Podľa Remišovej novely má rada školy predložiť návrh na kandidáta na riaditeľa na základe výsledkov výberového konania zriaďovateľovi. Ten má kandidáta vymenovať na päťročné funkčné obdobie v lehote do 30 dní odo dňa predloženia návrhu. Návrh rady školy má byť pre zriaďovateľa záväzný.

 

Remišová pripomenula, že v súčasnosti môže zriaďovateľ dvakrát po sebe odmietnuť kandidáta na post riaditeľa, ktorého navrhla rada školy na základe výberového konania. "Pri druhom vyslovení nesúhlasu sa vyžaduje schválenie trojpätinovou väčšinou všetkých členov príslušného zastupiteľstva. Podľa mnohých učiteľov sa takouto právnou úpravou vytvára priestor pre korupciu, klientelizmus, rodinkárstvo a politické nominácie riaditeľov," uviedla.

 

Poslankyňa tiež navrhuje zvýšiť ochranu pedagogických zástupcov, ktorí sú členmi rady. A to predĺžením ich výpovednej doby o dva mesiace oproti výpovednej dobe iných zamestnancov. "Táto právna úprava je potrebná na to, aby sa učitelia nebáli vyjadrovať kritické svoje názory počas zasadnutia rady školy, keď je tam prítomný ich nadriadený, ktorý by mohol z týchto výstupov a názorov vyvodzovať následky v podobe skončenia pracovného pomeru," vysvetlila Remišová.

 

Popoludní príde na rad pravidelná štvrtková Hodina otázok. Predseda vlády SR Robert Fico bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku straníckeho kolegu Dušana Čaploviča. Ten tvrdí, že vývoj ekonomiky v SR je pozitívny a historicky nevídaný. "Ako vyzerá v tejto súvislosti šanca príchodu nových investorov a vzniku nových pracovných miest?" pýta sa Čaplovič premiéra. Igor Choma (Smer-SD) chce zase vedieť, či neformálny summit lídrov EÚ v Bratislave prispel aj k zvýšeniu k bezpečnosti v SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies