Opozícia predvolá Boreca pre kauzu Olejník, zvažuje jeho odvolávanie

NETKY.SK • 10 Marec 2014, 18:07 • 2 min
Opozícia predvolá Boreca pre kauzu Olejník, zvažuje jeho odvolávanie

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) bude musieť opätovne prísť do parlamentu vysvetľovať, prečo podal mimoriadne dovolanie v korupčnom prípade bývalého košického mestského poslanca Františka Olejníka.

slovakia

left justify in out

Opoziční poslanci si ho chcú pozvať na mimoriadne zasadnutie ústavnoprávneho výboru.
      

Na spoločnej tlačovej konferencii to dnes oznámil Daniel Lipšic (NOVA), Lucia Žitňanská (nezaradená), Miroslav Kadúc (OľaNO) a Martin Poliačik (SaS). Poslanci zároveň uviedli, že sú pripravení podpísať sa pod návrh na odvolanie ministra z funkcie v prípade, že jeho vysvetlenia nebudú považovať dostatočné.
      

Po zásahu Boreca sa z korupcie právoplatne odsúdený Olejník vyhol väzeniu. Minister 29. januára 2014 odložil výkon jeho trestu. Ešte predtým, 20. decembra 2013 podal v kauze mimoriadne dovolanie.
      

Opoziční poslanci považujú doterajšie zdôvodnenie týchto krokov za všeobecné a nedostatočné. Borecova predchodkyňa Žitňanská uviedla, že minister mal právo využiť mimoriadny opravný prostriedok, musí to však vedieť konkrétne zdôvodniť.
      

„Pokiaľ tak nevie minister spravodlivosti urobiť, nevie uniesť svoju zodpovednosť za podpis, ktorý dal pod toto mimoriadne dovolanie,“ vyhlásila exministerka.
      

Poslanci chcú Boreca konfrontovať s rozsudkom Najvyššieho súdu, ktorý potvrdil v Olejníkovom prípade verdikt Špeciálneho súdu v Pezinku. Daniel Lipšic dnes novinárom prečítal niektoré jeho pasáže. Zopakoval, že Olejníka odsúdili najmä na základe odposluchov jeho telefonátov, prvostupňový aj odvolací súd pritom nemali o tomto dôkaze žiadne pochybnosti.
      

Lipšic preto vidí za konaním ministra Boreca „vážny problém“. Domnieva sa, že šéf rezortu spravodlivosti vyslal dva „zničujúce signály“ do spoločnosti. Prvý orgánom činným v trestnom konaní, druhý skorumpovaným politikom.
      

Polícia, prokuratúra a súdy sa podľa Lipšica budú v oveľa menšom rozsahu snažiť odhaľovať korupciu, keď vidia, „že to nikam nevedie“. „Snažíte sa márne. Keď aj niečo odhalíte, odstíhate, odsúdite, aj tak nakoniec odsúdený do väzenia nepôjde. Nájde si záchranu v podobe ministra spravodlivosti,“ priblížil signál Lipšic.
      

Skorumpovaní politici sa podľa poslanca od Boreca dozvedeli, že sa nemajú čoho báť. „Pokiaľ budete v správnej partii, správnej strane, zo všetkého vás vysekáme... Ak neuspejete na polícii, na prokuratúre, na súde, je tu ešte minister spravodlivosti,“ doplnil Lipšic.
      

Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová v reakcii na vyjadrenia opozičných poslancov uviedla, že minister svoj postup v uvedenej veci už podrobne vysvetlil pred Výborom NR SR pre obranu a bezpečnosť. Rokovanie výboru sa uskutočnilo 19. februára.
      

„V prípade, že bude riadne zvolané zasadnutie ďalšieho výboru, minister v princípe neodmieta, aby argumenty zopakoval aj pred ďalšími poslancami,“ napísala Donevová. Minister si podľa nej v takom prípade určite nájde čas aj na vysvetlenie, prečo podal dovolanie v neprospech sudkyne, ktorá bola Najvyšším súdom SR oslobodená spod obžaloby z korupcie, hoci podľa názoru ministra tu boli dôvody na jej odsúdenie.
      

„Minister aj v tomto prípade vyslal jasný signál, že rozhodnutia súdov v trestných veciach musia byť bezchybné, čo platí nielen pre oslobodzujúce, ale aj pre odsudzujúce rozsudky. Fakt, že minister podal dovolanie v neprospech sudkyne odsúdenej za korupciu, sa však nezaradeným poslancom, ktorí potrebujú upútať za každú cenu, marketingovo nehodí. O tomto prípade preto poslanci úplne mlčia a nie je pre nich zaujímavý,“ doplnila hovorkyňa.
      

Donevová poslancom odkázala, že „minister spravodlivosti sa pri uplatňovaní jednotlivých inštitútov Trestného poriadku nemôže riadiť marketingovými manuálmi opozičných poslancov, ale výlučne odbornými argumentmi“. Zároveň upozornila, že jediný, kto môže rozhodnúť o dovolaní, je Najvyšší súd SR.
      

„V demokratickom a právnom štáte je neprípustné, aby si sudcovskú úlohu uzurpoval opozičný poslanec a budoval si na trestných kauzách osobný imidž,“ tlmočila stanovisko ministra spravodlivosti Alexandra Donevová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies