Opozícia predstavila svoj návrh na zmeny v Zákonníku práce

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 20:09 • 2 min
Opozícia predstavila svoj návrh na zmeny v Zákonníku práce

BRATISLAVA - Zrovnoprávnenie príplatku za prácu v nedeľu a mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok na úroveň 25 %, zrušenie minimálnych mzdových nárokov, povinné preškoľovanie vodičov, či úprava výpočtu dovolenky. Toto sú zmeny, ktoré v Zákonníku práce navrhuje opozícia. Na záver druhého rokovacieho dňa 4. schôdze Národnej rady (NR) SR predstavil opatrenia poslanec Jozef Mihál (SaS).

slovakia

left justify in out

Poslanci chcú zrušiť zodpovednosť užívateľského zamestnávateľa za rozdiel zaplatenej mzdy dočasnému zamestnancovi jeho zamestnávateľom alebo agentúrou dočasného zamestnávania, ktorá nebola vyplatená v takom rozsahu, ako by bola bývala vyplatená porovnateľnému zamestnancovi užívateľského zamestnávateľa za rovnakú prácu. "Cieľom predloženého návrhu zákona je liberalizovať zákonné obmedzenia pri dočasnom pridelení zamestnancov a zrušenie zodpovednosti užívateľského zamestnávateľa za agentúru dočasného zamestnávania vo veci dodržiavania rovnakých podmienok pre kmeňových a agentúrnych zamestnancov," uviedol Mihál.

 

Opoziční zákonodarcovia navrhujú zrušiť aj minimálne mzdové nároky. Na Slovensku ich v súčasnosti existuje šesť. "Cieľom predloženého návrhu zákona je zrušenie sadzby minimálnych mzdových nárokov, nakoľko inštitút minimálnej mzdy zabezpečuje dostatočnú právnu ochranu zamestnancov. Uvedená právna úprava ustanovujúca stupne minimálnej mzdy sa javí byť nadbytočná z dôvodu, že jednotlivé sadzby minimálnych mzdových nárokov pre príslušné stupne najmä s dôrazom na výšku jednotlivých koeficientov popierajú zásadu zmluvnej slobody, ktorú determinuje trh práce," odôvodnili poslanci.

 

Upraviť sa má aj výpočet dovolenky pre zamestnanca. "Výpočet dovolenky je náročný," skonštatoval Mihál s tým, že sa počíta na základe približne 15 paragrafov. Preto to poslanci chcú zmeniť. A to v prípade, ak zamestnanec nepracoval počas celého roka. "V prípade, že zamestnanec neodpracuje celý rok, sa dovolenka alikvotne kráti," uviedol Mihál. Poslanci navrhujú, aby za každý celý kalendárny mesiac nepretržitého trvania toho istého pracovného pomeru mal zamestnanec nárok na jednu dvanástinu dovolenky za kalendárny rok. "Za každých 21 neodpracovaných zmien v kalendárnom roku môže zamestnávateľ krátiť dovolenku o jednu dvanástinu," uvádza sa v návrhu novely Zákonníka práce z dielne SaS.

 

Ďalej opoziční zákonodarcovia navrhujú znížiť maximálnu náhradu mzdy pri neplatnom skončení pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa z 36 mesiacov na 6 mesiacov. “Vzhľadom na skutočnosť, že lehota na podanie určovacej žaloby je dva mesiace, považujeme čas, za ktorý môže súd uložiť zamestnávateľovi uhradiť mzdu zamestnancovi, za neprimerane dlhý,” odôvodnili poslanci.

 

Zrušiť by sa malo podľa návrhu opozičných poslancov aj povinné preškoľovanie vodičov. "V praxi je dopad tohto ustanovenia taký, že všetci zamestnávatelia, ktorí zamestnávajú zamestnancov, ktorí pri plnení pracovných úloh využívajú osobné motorové vozidlá, sú povinní týchto svojich zamestnancov posielať na pravidelné preškolenia z dopravných predpisov. Uvedené preškolenia zaťažujú zamestnávateľov tak finančne, ako aj organizačne," skonštatovala poslankyňa Jana Kiššová (SaS).

 

Upraviť Zákonník práce navrhuje opozícia aj v oblasti poskytovania gastrolístkov. Zamestnanci by si mohli vybrať, či chcú od zamestnávateľa k výplate stravné lístky, alebo finančný príspevok na stravovanie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies