Opozícia predkladá návrh ústavného zákona na ochranu dôchodkového systému

NETKY.SK • 4 November 2014, 10:55 • 2 min
Opozícia predkladá návrh ústavného zákona na ochranu dôchodkového systému

BRATISLAVA – Opozícia opäť prichádza s návrhom na ústavnú ochranu dôchodkov.

slovakia

left justify in out

Zmena ústavy má zaručiť, že dôchodkové sporenie v druhom pilieri bude nezrušiteľné. S predkladaným znením zákona podľa opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR súhlasí aj vládna strana Smer-SD, ktorú preto vyzývajú, aby splnila svoje sľuby.

 

"Je veľmi dôležité, aby sme sa dohodli na ústavnom zakotvení princípov, základných parametrov, ktoré dajú ľuďom istotu, že sa tieto veci nebudú meniť s príchodom každej nastupujúcej vlády, že to, čo sa odvádza na dôchodkové účty, bude stabilné a rastúce, že tam bude stále viac prostriedkov a ľudia budú môcť reálne a objektívne očakávať vyššie dôchodky," zdôvodnil poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

 

Ako dodal, opozičná iniciatíva nadväzuje na radikálne zníženie výšky príspevkov na dôchodkové účty občanov o 55 % v roku 2012, čím mala vláda ohroziť úroveň budúcich dôchodkov. Na znení ústavného zákona údajne našli zhodu aj s vládnou stranou. "Žiadame, aby Smer splnil svoje sľuby. Niekoľkokrát dali premiér Fico aj minister Richter verejný prísľub, že podporia ústavnú ochranu dôchodkového systému," pripomenul Kaník.

 

Poslanec za SaS Jozef Mihál je presvedčený, že dôchodcovia nepotrebujú vianočné príspevky či cestovanie vlakom zadarmo. "Pre dôchodcov a najmä pre generáciu, ktorá vstúpi do dôchodkového veku o pár rokov, je dôležité, aby mali záruku, že ich dôchodok bude dôstojný a bude im zabezpečovať slušný život, pokojnú starobu. Aby neboli odkázaní na pomoc štátu a svojich rodín," povedal.

 

Viac ako 6 miliárd eur nasporených v druhom pilieri označil poslanec KDH Július Brocka za nebezpečné "sústo" pre Smer na "komunistické znárodnenie". "K vlakom zadarmo by mohla pribudnúť aj elektrina a plyn zadarmo na nejaký čas, keby sme takto prejedli úspory tých, ktorí myslia na svoju budúcnosť. To považujeme za nezodpovedné," zdôraznil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies