Opozícia požiada premiéra o odloženie hlasovania o eurovale, u Pašku neuspela

NETKY.SK • 13 Jún 2012, 11:01 • 2 min
Opozícia požiada premiéra o odloženie hlasovania o eurovale, u Pašku neuspela

Opozícia požiada premiéra o odloženie hlasovania o eurovale, u Pašku neuspela - Politika Opozícia žiada odložiť hlasovanie o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS) na neskôr. Národná rada (NR) SR sa má trvalým eurovalom zaoberať na schôdzi, ktorá začne

slovakia

left justify in out

img

Opozícia žiada odložiť hlasovanie o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS) na neskôr. Národná rada (NR) SR sa má trvalým eurovalom zaoberať na schôdzi, ktorá začne v utorok 19. júna. So žiadosťou o odloženie hlasovania sa chystá opozícia na štvrtkové rokovanie s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), keďže u predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) dnes nepochodila.
      Odsunutie žiadali šéfovia všetkých opozičných klubov na dnešnom poslaneckom grémiu v Národnej rade SR. "Pán predseda Národnej rady informoval o jeho postoji, že trvá na tom, aby na tejto schôdzi Národnej rady táto medzinárodná zmluva ratifikovaná bola," uviedol šéf klubu KDH Pavol Hrušovský na spoločnom brífingu opozície.
      Predseda klubu SaS Juraj Miškov vysvetlil, že požiadavka o odsunutie hlasovania na neskôr vznikla aj preto, že sa blížia voľby v Grécku a tiež sa čaká na schvaľovanie trvalého eurovalu v Nemecku. "Má byť koncom júna alebo začiatkom júla. A myslíme si, že vzhľadom na to, že ide o mimoriadne vážnu záležitosť, kde Slovensko vstúpi do záväzku, z ktorého nie je možné vystúpiť, treba byť mimoriadne obozretní aj vzhľadom na to, čo sa deje momentálne v celej Európe," zdôraznil Miškov.
      Vážnosť situácie potvrdil aj šéf klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. "Je veľmi potrebné si zvážiť, čo Slovensko urobí, aké záväzky príjme s ohľadom na našich občanov, na ekonomiku Slovenska, na to, aký vplyv to bude mať na občanov SR. Z tohto pohľadu je jednoznačne správne odložiť hlasovanie," povedal Kaník. Treba podľa neho získať dostatok času na skutočne uvážlivé rozhodnutie. "Pretože z tohto rozhodnutia, pokiaľ bude prijaté, už nebude cesty späť," upozornil.
      Podľa predsedu klubu Most-Híd Lászlóa Solymosa sú si všetci v opozícii vrátane bugárovcov vedomí zodpovednosti aj voči Európskej únii. "Ale keďže situácia je taká turbulentná, tak na to, aby sme sa vedeli zodpovedne rozhodnúť, a aby to naše rozhodnutie bolo správne, bolo by dobré si počkať a potom sa rozhodnúť," poznamenal.
      K zámeru opozície odsunúť hlasovanie sa pripájajú aj Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. "A to z toho dôvodu, že nemáme iba záväzky voči EÚ, ale aj voči voličom. Preto by sme chceli, aby prebehla kvalifikovaná debata aj po tom, čo prebehnú voľby v Grécku, aj po tom, čo bude jasné rozhodnutie Nemecka," vysvetlil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies