Opozícia posunula Čaplovičove zmeny na Ústavný súd

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 10:38 • 2 min
Opozícia posunula Čaplovičove zmeny na Ústavný súd

BRATISLAVA – Opoziční poslanci dnes podali podnet na Ústavný súd SR. Namietajú proti zmenám, podľa ktorých musia žiaci dosiahnuť určitý priemer známok na posledných troch vysvedčenia na základnej škole na to, aby sa dostali na strednú školu s maturitou.

slovakia

left justify in out

„Týmto zákonom sa Slovensko stalo svetovým unikátom, v ktorom priemer známok na jednom jedinom polročnom vysvedčení znamená celoživotný zákaz prijatia na stredoškolské štúdium s maturitou, teda aj zákaz vysokoškolského štúdia či práce v štátnej službe,“ uvádza sa vo vyhlásení poslancov, ktoré poskytol poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý. Pripomínajú, že sa to deje v krajine, ktorá si za milióny eur platí objektívne porovnávanie vedomostí Monitor 9. Ten zároveň preukázal neporovnateľnosť známok z rôznych škôl, pripomínajú. 

Podnet pre novelu zákona o odbornom vzdelávaní podpísalo 31 opozičných poslancov. Podľa nich je tento zákon v rozpore s právom na vzdelanie a zákazom diskriminácie. Navrhujú Ústavnému súdu SR prednostné prerokovanie veci. „Vec je mimoriadne naliehavá s ohľadom na vážnosť porušenia podstaty základného práva na vzdelanie a zákazu diskriminácie a ich následky, ktoré sa týkajú všetkých detí usilujúcich sa o prijatie na štúdium na strednej škole na území Slovenskej republiky,“ píšu poslanci. Podľa nich je dôležité, aby sa celá vec vyriešila ešte predtým, ako tieto zmeny nadobudnú účinnosť. 

Novela zákona o odbornom vzdelávaní, ktorú minulý rok schválil parlament, prináša zmeny pri prijímaní žiakov na stredné školy. Na gymnáziá sa podľa novely od septembra 2014 dostanú len žiaci, ktorí nebudú mať na posledných troch vysvedčeniach zo základnej školy priemer známok horší ako 2. Pri stredných odborných školách s maturitou tento priemer nemôže presiahnuť 2,75.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies