Opozícia podáva trestné oznámenie pre priebeh reštrukturalizácie Váhostavu

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 13:22 • 2 min
Opozícia podáva trestné oznámenie pre priebeh reštrukturalizácie Váhostavu

BRATISLAVA - Opoziční poslanci Igor Matovič (OĽaNO), Daniel Lipšic (NOVA) a Ľubomír Galko (SaS) podajú trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s reštrukturalizáciou spoločnosti Váhostav-SK pre podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov.

slovakia

left justify in out

Oznámili to na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že rozsiahle trestné oznámenie chcú pripraviť tento týždeň.
     

Podľa Lipšica mal trestné činy spáchať štatutárny orgán Váhostavu-SK. Ide o trestné činy zavineného úpadku, poškodzovania veriteľa, marenia konkurzného alebo vyrovnávacieho konania, zvýhodňovanie veriteľa a trestný čin podvodu. "Je veľmi vážne podozrenie, že štatutárne orgány, potenciálne vlastníci spoločnosti, spáchali trestné činy s trestnou sadzbou do desiatich rokov. Situácia bola masívne medializovaná, tak som prekvapený, že orgány činné v trestnom konaní nekonali z vlastnej iniciatívy," odkázal Lipšic.
     

Podľa Matoviča viaceré indície nasvedčujú, že bol spáchaný podvod obrovského rozsahu so škodou približujúcou sa k 100 miliónom eur. To je totiž suma, ktoré nebude vyplatená veriteľom. Na margo podozrenia z trestného činu zvýhodňovania veriteľa povedal, že ak sa firma dostane do situácie, keď vie, že nespláca záväzky včas, nesmie si vyberať, komu zaplatí a komu nie. "Musí pristupovať rovnako spravodlivo ku všetkým veriteľom. Máme informácie, že v tomto prípade vedenie Váhostavu-SK pristupovalo selektívne k výberu záväzkov, ktoré uhradia a ktoré nie. Čierny Peter zostal v rukách malých živnostníkov," zdôraznil šéf OĽaNO.
     

Galko upozornil, že čím sú parlamentné voľby bližšie, tým viac oligarchovia ožobračujú Slovensko. "Strana Smer-SD nemá záujem tieto problémy riešiť. Nielen, že ich toleruje, ale ich aj podporuje. Nechcem strašiť, ale myslím si, že sa to bude stupňovať až do volieb," dodal.
     

Podanie na Generálnu prokuratúru SR dnes avizoval aj podpredseda KDH Pavol Zajac. Ten žiada, aby sa prešetrilo, či nedošlo k trestnému činu poškodzovania veriteľa Váhostavu-SK. "Váhostav-SK má dlhodobo verejné zákazky od štátu. Ten mu ich dlhodobo vypláca z daní daňových poplatníkov. Preto sme vyzvali generálneho prokurátora, aby preskúmal, či nedošlo k trestnému činu poškodenia veriteľov a dodávateľov," povedal Zajac.

 

Podľa spoločnosti Váhostav-SK má každý právo podávať návrhy. "V prípade, že sa orgány činné v trestnom konaní obrátia na spoločnosť Váhostav–SK, bude spoločnosť s nimi kooperovať a bude súčinná," zareagoval hovorca spoločnosti Tomáš Halán. 

 

S riešením aktuálnej situácie pre veriteľov spoločnosti Váhostav-SK prišla aj strana Sieť. Navrhuje, aby štát odkúpil neuspokojené pohľadávky živnostníkov a malých firiem voči Váhostavu-SK. Následne, po odkúpení týchto pohľadávok, by v plnej miere odškodnil veriteľov a žiadal by podiel v spoločnosti Váhostav-SK, ktorý by zodpovedal výške pohľadávok. Na legislatívnom riešení tohto postupu je Sieť podľa jej šéfa Radoslava Procházku pripravená rokovať so všetkými parlamentnými stranami. 
      

Sieť zároveň vyzvala poslancov Smeru-SD, ktorí dnes nepodporili jej návrh novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii, aby si do úplného odškodnenia veriteľov nechávali len 15 % zo svojich poslaneckých platov. Zvyšných 85 % by podľa Siete mali poslať rodinám poškodených veriteľov. 
     

Stavebná spoločnosť Váhostav-SK chce splatiť stavebným firmám a živnostníkom 15 % z dlžných peňazí. To by predstavovalo 15,7 milióna eur. Zabezpečení veritelia, ktorými sú predovšetkým banky, by mali dostať 100 % svojich záväzkov. Celkovo by tak mal Váhostav-SK v rámci reštrukturalizácie splatiť 32,3 % zo svojich dlhov, čo predstavuje 43,9 milióna eur. Všetky dlhy spoločnosti sú pritom vo výške viac ako 136 miliónov eur. Splácanie záväzkov by mal Váhostav-SK začať počas budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies