Opozícia podala návrh na obžalobu prezidenta SR

NETKY.SK • 17 Január 2013, 13:20 • 2 min
Opozícia podala návrh na obžalobu prezidenta SR

Opozícia podala návrh na obžalobu prezidenta SR - Politika Opozícia dnes podala návrh na obžalobu prezidenta Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy SR. Parlament ho bude musieť prerokovať do 30 dní.

slovakia

left justify in out

img

Opozícia dnes podala návrh na obžalobu prezidenta Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy SR. Parlament ho bude musieť prerokovať do 30 dní. Na to, aby sa dostal na Ústavný súd SR, musí získať v pléne podporu minimálne 90 hlasov. Opozícia ich má len 67, nie všetci opoziční poslanci pritom obžalobu podporujú. Vládny Smer-SD avizoval, že obžalobu nepodporí.

Opoziční predstavitelia sa v návrhu snažia dokázať, že hlava štátu úmyselne porušila ústavu, keď nevymenovala parlamentom zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša na generálneho prokurátora. Podľa opozície tým prezident prekročil svoje ústavné právomoci. Opozícia v obžalobe tvrdí, že prezident v rozpore s ústavou nezabezpečil riadny chod ústavných orgánov, keďže nekonal v primeranej lehote o vymenovaní alebo nevymenovaní parlamentom riadne zvoleného kandidáta do funkcie.

Osemnásť mesiacov od zvolenia kandidáta je podľa opozície zjavne neprimeraná lehota, pretože je trojnásobne dlhšia ako v iných prípadoch. Opozícia tiež tvrdí, že hlava štátu si bola do veľkej miery vedomá rozsahu svojich právomocí a vedela, že nedodržaním primeranej lehoty na konanie poruší ústavu. "Prezident konal vedome v rozpore s ústavou, s úmyslom oddialiť rozhodnutie o vymenovaní alebo nevymenovaní kandidáta do funkcie generálneho prokurátora," píše sa okrem iného v návrhu obžaloby.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies